OFFICIËLE JURYSELECTIE, CABARET COLLECTIE EN DE KEUZE VAN DE WIJKJURY BEKEND!
29 mei 2025

Het Nederlands Theater Festival (NTF) presenteert van 4 t/m 14 september 2025 de meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen theaterseizoen. Zoals elk jaar stelt het festival de vraag: wat móet je gezien hebben? Vandaag maken we met trots de drie eerste selecties bekend: de Officiële Juryselectie (van de Nederlandse Toneeljury), de Cabaret Collectie en de Keuze van de Wijkjury Breda.
Deze drie selecties staan los van elkaar maar maken samen duidelijk hoe breed, verrassend én geëngageerd het podiumkunstaanbod in Nederland is. Van teksttoneel tot muziektheater, van geëngageerde performance tot intieme cabaretvoorstelling — het festival viert de veelkleurigheid van het theaterlandschap.
OFFICIËLE JURYSELECTIE 2025
De Nederlandse Toneeljury selecteerde elf voorstellingen uit seizoen ’24/’25 die volgens haar het meest indrukwekkend zijn. De jury, onder leiding van Abdelkader Benali, bezocht het hele jaar voorstellingen in alle hoeken van het land en stelt haar selectie samen op basis van vakmanschap, zeggingskracht en impact.
De Nederlandse Toneeljury 2024–2025:
Abdelkader Benali (voorzitter), Dianne Zuidema, Dana Kibbelaar, Han van Wieringen, Jelle van der Meulen, Marjorie Boston, Patricia Lim, Peter Hendrikx en Tommie van Eck.
GROTE ZAAL
[meeuw] – Toneelhuis & Olympique Dramatique, Theater Arsenaal / Stijn Van Opstal
Uit het juryrapport: “[meeuw] is een compleet nieuwe hertaling van Tsjechovs klassieker naar Gebarentaal, gespeeld door een gemengde cast van horende en niet-horende toneelspelers. Het gebeurt niet vaak dat een Tsjechov zoveel verfrissende, nieuwe lagen krijgt. In plaats van een doventolk op het podium heeft de cast twee jaar gestudeerd om Vlaamse Gebarentaal onder de knie te krijgen.”
The Almighty Sometimes – Theater Oostpool | Daria Bukvić
Uit het juryrapport: “Selin Akkulak laat ons in The Almighty Sometimes deelgenoot worden van de zoektocht van haar personage. Het is haar geestelijke kwetsbaarheid die je leert kennen, en waarvan je begrijpt dat het een ongrijpbare kracht is met grote impact op haar en haar naasten.”
NACHTWACHT – NITE + Club Guy & Roni + HIIIT + Asko Schönberg + NKK NXT
Uit het juryrapport: “In deze loot aan de stam van het oeuvre van regisseur Guy Weizman, waarin hij op zijn onnavolgbare wijze dans, toneel en muziek verbindt, zijn we getuige van de laatste reis van een mens. Een urgent verhaal in het sterk vergrijzende Westen. Een man op leeftijd wordt opgenomen in een verzorgingstehuis: het zorgsysteem neemt het over.”
De wand – ITA Ensemble / Eline Arbo
Uit het juryrapport: “De roman De Wand (1963) van Marlen Haushofer bestaat uit de dagboekaantekeningen van een vrouw die noodgedwongen in een jachthuis in de bergen moet zien te overleven. Eline Arbo smeedt dit zelfbewuste boek om tot een voorstelling die grenst aan een natuurervaring op zich. Chris Nietvelt excelleert. ”
Giovanni’s Room – ITA Ensemble / Eline Arbo
Uit het juryrapport: “In Giovanni’s Room brengt regisseur Eline Arbo een aangrijpende en muzikale bewerking van James Baldwins klassieke roman uit 1953. De voorstelling vertelt het verhaal van David, een jonge Amerikaan van goede komaf in Parijs, die verwikkeld raakt in een hartstochtelijke relatie met de barman Giovanni uit de arbeidersklasse.”
KLEINE ZAAL
De Herontdekking Van De Hemel – MANU, DOX, Paradiso Melkweg Productiehuis & George Visser Productions / José Montoya
Uit het juryrapport: “De voorstelling De Herontdekking van de Hemel is gemaakt door Manu van Kersbergen, in samenwerking met muziekcollectief .multibeat. In de voorstelling wordt de rol van taal in het scheppingsproces van een werkelijkheid onderzocht. Van Kersbergen neemt ons mee in een universeel verhaal met een ontroerende, persoonlijke wending.”
De dood van Benny Simons – Orkater / Shady El-Hamus
Uit het juryrapport: “De Dood van Benny Simons is een gelaagde en urgente voorstelling over mannelijkheid, verlies en de zoektocht naar identiteit. In zijn indrukwekkende theaterdebuut schetst regisseur Shady El-Hamus een indringend portret van een jonge man die ten ondergaat aan het opgelegde beeld van de ‘echte man’.”
Jongensuren – Toneelschuur Producties | Koen Verheijden
Uit het juryrapport: “Koen Verheijdens zorgvuldig gestileerde regie van Jongensuren brengt veel gelaagdheid aan in het karakter van het hoofdpersonage, de romancier Andreas Burnier. In losse scènes tovert hij haar op. Zijn grip is in elke scène voelbaar; elk detail is weloverwogen. Jongensuren is daardoor niet alleen een warmhartig eerbetoon, maar ook een pleidooi voor het maken van hoogstpersoonlijk, vrijgevochten theater.”
The horse of Jenin – Troupe Courage | Alaa Shehada
Uit het juryrapport: “De jury is onder de indruk van de manier waarop de complexe geschiedenis van Jenin is verwerkt tot een intieme en persoonlijke voorstelling. Alaa Shehada weet onmiddellijk contact te maken met de zaal en de aandacht van het publiek vast te houden voor de verbeelding.”
Schuldig kind – Het Nationale Theater | Belle van Heerikhuizen
Uit het juryrapport: “Schuldig Kind is een subtiel, kwetsbaar en groots toneelwerk. Het geeft een intiem beeld van wat grensoverschrijdend gedrag is. Je wordt stapje voor stapje meegezogen in het grensoverschrijdend gedrag en leert diep te doorgronden hoe dat met zachte hand mogelijk is ontstaan.”
LOCATIEVOORSTELLING
Voor ze verdwijnen – Het Houten Huis | Theater STAP
Uit het juryrapport: “In deze locatievoorstelling laten een zelfvoldane Poolse wetenschapper en een boswachter ons meekijken bij hun onderzoek naar een nieuw ontdekte soort: de kabouter. Wat een wonderschone keuze om de kabouters door mensen met het syndroom van Down te laten spelen. Regisseur Elien van den Hoek viert de kracht van de verbeelding in dit bij vlagen nogal grimmige sprookje.”