5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Over Ons

Het Nederlands Theater Festival in het kort

Het Nederlands Theater Festival (NTF) markeert de feestelijke start van het nieuwe theaterseizoen. Vanaf elke eerste donderdag in september – elf dagen lang – dwars door de stad Amsterdam. NTF toont de mooiste, meest indrukwekkende voorstellingen van het afgelopen seizoen, gebaseerd op de keuzes van zeven onafhankelijke jury’s uit Nederland en Vlaanderen. Zodoende viert NTF vele genres en vormen van het theater: toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer…

Naast deze voorstellingen biedt het festival ook een uitgebreid randprogramma voor publiek en professionals met lezingen, workshops, discussies en andere activiteiten. In Amsterdam maar ook dwars door het land. NTF INTERACTIE brengt bezoekers en theatermakers met elkaar in gesprek. Verder is NTF PRO is dé plek van samenkomst voor theaterprofessionals uit heel Nederland.

Het festival start met de altijd spraakmakende lezing De Staat van het Theater en het diepte-interview The State of the World met een beroemde internationale kunstenaar. Het festival wordt feestelijk afgesloten met de uitreiking van de belangrijkste theaterprijzen van het land tijdens Het Gala van het Nederlands Theater.

Met zijn rijke geschiedenis en voortdurende inzet voor kwaliteit en vernieuwing, blijft het Nederlandse Theater Festival een belangrijke pijler binnen de Nederlandse theaterwereld en een jaarlijks hoogtepunt voor theaterliefhebbers en professionals.

Waarom bezoekers kiezen voor NTF:

  • Een feestelijke start van het theaterseizoen
  • Geen keuzestress: het mooiste van afgelopen seizoen compact bij elkaar
  • De selecties en nominaties van vakjury’s bieden gegarandeerde kwaliteit
  • Nooit meer FOMO: haal je hart op aan de topvoorstellingen die je vorig jaar hebt gemist
  • Een breed programma: voor elke leeftijd en smaak is er iets te zien
  • Het is dé landelijke ontmoetingsplek voor publiek en professionals

Onze visie en missie: Impact door Interactie

Het Nederlands Theater Festival (NTF) richt zich op de promotie van theater uit het Nederlandse taalgebied voor een zo divers en breed mogelijk publiek. Aan de start van het theaterseizoen presenteert het een rijkgeschakeerd palet aan juryselecties van de mooiste, meest spraakmakende producties uit het afgelopen seizoen. Daarmee brengt het toeschouwers, artiesten en genres samen. Daarnaast is het aanjager van discussie en ontwikkelingen in het theaterveld, zowel nationaal als internationaal.

Wij geloven in impact door interactie: tussen generaties, verhalen, genres, geschiedenissen en toekomstvisies, toeschouwers en theatermakers. Daarbij is meerstemmigheid het uitgangspunt: vele perspectieven maken ons programma, in dialoog met publiek en professionals, binnen de jury’s en binnen onze eigen organisatie. Kunst is een viering van schoonheid. Voor ons betekent dit ook: erkenning geven én zichtbaarheid genereren in gezamenlijkheid, solidariteit en collegialiteit. Gastvrijheid is voor ons daarbij een belangrijke kernwaarde.

 

De geschiedenis van het Nederlands Theater Festival

Het festival heeft een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1987. Onder aanvoering van Arthur Sonnen toonde Het Theaterfestival de meest opmerkelijke voorstellingen uit Nederland en Vlaanderen, gekozen door een Vlaams-Nederlandse jury. Het festival had edities in Rotterdam, Den Haag, Amsterdam en Antwerpen. Jaarlijks werd het festival gestart met een ‘State of the Union’ (een lezing over de actuele stand van het theater) en werd er de Grote Theaterfestivalprijs uitgereikt aan “de meest belangwekkende voorstelling van het afgelopen seizoen”

Vanaf 2006 maakte het festival een doorstart onder leiding van Jeffrey Meulman met de naam Nederlands Theater Festival (NTF). Daarnaast richtte hij het Amsterdam Fringe Festival op, dat een alternatief vormde voor jonge theatermakers om op eigen kracht experimenteel en ongetemd werk te tonen. Vlaanderen ging als zelfstandig festival verder (als Het TheaterFestival); beide festivals werken tot op de dag van vandaag nauw samen op vlak van uitwisseling, kennisdeling en internationale promotie.

Na de doorstart organiseerde het Nederlands Theater Festival in samenwerking met De Krakeling een speciaal festivalprogramma voor jeugdtheater: NTF Jong. In de loop der jaren werden meer programma’s toegevoegd, zoals de BNG Bank Theaterprijs voor gevorderde nieuwe makers. De Nederlandse Toneeljury – een samenwerking met de VSCD – selecteert tien à elf voorstellingen en verzorgt de nominaties en keuzes voor de belangrijkste toneelprijzen van het land, waaronder de Theo d’Or en de Louis d’Or. Deze worden, samen met tal van andere prijzen, uitgereikt op de laatste festivaldag tijdens het Gala van het Nederlands Theater.

Vanaf 2021 staat NTF onder leiding van Tobias Kokkelmans, in hecht duoschap met Farnoosh Farnia (artistiek leider van Amsterdam Fringe). Daarmee zijn NTF en Fringe dicht bij elkaar komen te staan vanuit een gedeeld geloof in kansen en doorstroom voor makers en uitwisseling tussen generaties. Het professionalsprogramma NTF PRO slaat zijn vleugels uit naar andere delen van het land, waaronder Groningen, Zeeland en Limburg. Sinds 2022 werkt NTF nauw samen met AVROTROS en NPO. In datzelfde jaar is een nieuw luik toegevoegd – De Cabaret Collectie – in samenwerking met De Kleine Komedie. Inmiddels programmeert NTF de selecties en nominaties van maar liefst zeven jury’s en toont daarmee een rijk palet aan genres en vormen. Ontmoeting en dialoog met het publiek staat centraal in het programma NTF INTERACTIE, dat als een rode draad door het festival geweven wordt.

Jaarlijks meer dan 20.000 enthousiaste bezoekers

NTF toont een grote verscheidenheid aan theatergenres, zoals toneel, cabaret, jeugdtheater, mime, performance en meer. Jaarlijks presenteert het festival circa 30 voorstellingen in 10 tot 15 theaters dwars door de stad, van de Bijlmermeer tot Amsterdam Noord, van hartje centrum tot Osdorp. Van het festivalhart in Internationaal Theater Amsterdam (ITA) tot jeugdtheater De Krakeling, van De Meervaart tot Frascati en De Brakke Grond, van De Kleine Komedie tot Theater Bellevue, van DeLaMar tot een bijzondere locatie; elk jaar duikt het festival op in vaste en wisselende theaters. Nieuw vanaf 2023 is het Bijlmer Parktheater als festivallocatie.

In 2022 telde NTF 21.833 bezoeken (ten opzichte van 11.425 in coronajaar 2021 en 17.477 in pre-coronajaar 2019). Een derde van alle toeschouwers komt van (ver) buiten Amsterdam.
In 2022 telde NTF PRO 574 bezoekers (ten opzichte van 350 in 2021).

Prijzenregen tijdens NTF

Tijdens de slotavond van het festival vindt het Gala van het Nederlands Theater plaats, waar de bekendste en belangrijkste theaterprijzen van het land worden uitgereikt. Zo zijn er de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Theo d’Or en de Louis d’or (‘meest indrukwekkende dragende rol’), de Colombina en de Arlecchino (‘meest indrukwekkende bijdragende rol’) en de Prosceniumprijs (‘wezenlijke bijdrage aan het Nederlands Theater’). Ook worden er de VSCD Jeugdtheaterprijzen (de Gouden Krekels) uitgereikt, de Regieprijs, de Keuze van de Wijkjury Amsterdam en de ACT Award. Het aantal uitgereikte prijzen wijzigt met regelmaat, waardoor het Gala vinger aan de pols van de tijd houdt.

Ook op andere festivaldagen worden prijzen en stipendia uitgereikt, waaronder de BNG Bank Theaterprijs voor nieuwe makers en het Anne Faber Stipendium.

Onze partners

NTF wordt mede gedragen door vele partners uit het hele land. Door hun belangrijke steun, bijdragen, samenwerking en scherpe blik is NTF uitgegroeid tot een van de meest impactvolle festivals van het moment.

Programmapartners:
Jeugdtheater De Krakeling, Stip Theaterproducties, VSCD, Het TheaterFestival Vlaanderen, Battersea Arts Centre, Parkstad Limburg Theaters & Cultura Nova, SPOT Groningen, Theaterproductiehuis Zeeland, Scientist Rebellion, Ensemble Nieuwe Theaterwerkers, MusicalMakers, Platform Aanvang, Amsterdam Fringe Festival, Theaterkrant, DIP, NAPK, Platform ACCT, De Schuur, ITA, De Balie, De Kleine Komedie, Erik Vos Prijs, Het Nationale Theater, Anne Faber Stipendium / Het Huis Utrecht, De Brakke Grond, The Need for Legacy.

Mediapartners:
AVROTROS, Theaterkrant

Financiele partners:
Fonds Podiumkunsten, Amsterdams Fonds voor de Kunsten, Fonds 21,
BNG Cultuurfonds, Gieskes-Strijbis Fonds.

De deelnemende theaters in 2023

Internationaal Theater Amsterdam (Festivalhart)
Theater Bellevue
De Kleine Komedie
De Balie
Frascati Theater
De Brakke Grond
Jeugdtheater De Krakeling
Podium Mozaiek
Likeminds (Amsterdam Noord)
NDSM werf
Bijlmerpark Theater

De mensen achter het NTF

Foto: Nichon Glerum

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten