5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Ferry Mingelen nieuwe voorzitter Nederlandse Toneeljury

11 september 2015

Ferry Mingelen wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Mingelen, naast politiek verslaggever fervent theaterbezoeker, volgt daarmee Boris van der Ham op wiens termijn er na twee jaar op zit.  Lees hier het interview met Ferry Mingelen in de Volkskrant van 11 sept 2015.

De Nederlandse Toneeljury bezoekt gedurende het theaterseizoen zo’n 250 voorstellingen waaruit zij de tien beste voorstellingen selecteert, welke te zien zijn tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Daarnaast nomineert deze vakjury door het seizoen heen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste acteur en actrice, en reikt deze uit tijdens het Gala van het Nederlands theater als afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Aanstaande zondag 13 september zal Boris van der Ham dan ook tijdens het Gala van het Nederlands Theater het stokje overdragen aan Ferry Mingelen.

Als voorzitter is het mijn schone taak om het samen met zeven echte deskundigen eens te worden over wat het mooiste en beste is dat het toneel ons dat seizoen te bieden heeft. Als politiek journalist stond ik bekend om mijn onpartijdigheid, en zo wil ik ook als juryvoorzitter te werk gaan”, aldus Mingelen.

Over Ferry Mingelen
Ferry Mingelen (Den Haag, 1947) was aanvankelijk schrijvend journalist voor Het Vrije Volk, dagblad Trouw en de GPD-dagbladen. Hij werkte sinds 1984 achtereenvolgens als politiek duider bij NOS voor Den Haag Vandaag, NOVA en Nieuwsuur. Ook leverde hij commentaren bij onder meer verkiezingen en het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Op verzoek van uitgever Kees de Bakker (Conserve) schreef Mingelen het boek Graven rond het Binnenhof, waarvan hij in 2011 het eerste exemplaar overhandigde aan minister-president Mark Rutte. In 2012 ontving Mingelen de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek, voor zijn gehele oeuvre. In december 2012 bereikte Mingelen de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, maar in goed overleg met zijn werkgever NOS werd besloten het dienstverband nog een jaar te doen voortduren. In 2014 leverde Mingelen regelmatig een bijdrage als politiek commentator aan het praatprogramma Pauw en Witteman. En sinds september 2014 is hij in deze hoedanigheid regelmatig te gast in Pauw.

De Nederlandse Toneeljury
De jury bestaat naast Ferry Mingelen uit: Cecile Brommer (dramaturg (muziek)theater), Keimpe de Jong (programmeur Zwolse Theaters), Walther van den Heuvel (hoofd programmering Rotterdamse Schouwburg), Lieke Jordens (programmeur theater Stadsschouwburg Nijmegen en concertgebouw De Vereeniging), Wybrich Kaastra (directeur Schouwburg Ogterop Meppel), Jeannette Smit (directeur Theater Bellevue) en Karin Veraart (theaterredacteur Volkskrant).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten