Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Ferry Mingelen nieuwe voorzitter Nederlandse Toneeljury

11 september 2015

Ferry Mingelen wordt de nieuwe voorzitter van de Nederlandse Toneeljury. Mingelen, naast politiek verslaggever fervent theaterbezoeker, volgt daarmee Boris van der Ham op wiens termijn er na twee jaar op zit.  Lees hier het interview met Ferry Mingelen in de Volkskrant van 11 sept 2015.

De Nederlandse Toneeljury bezoekt gedurende het theaterseizoen zo’n 250 voorstellingen waaruit zij de tien beste voorstellingen selecteert, welke te zien zijn tijdens het Nederlands Theater Festival in september. Daarnaast nomineert deze vakjury door het seizoen heen theatermakers, acteurs en actrices voor de VSCD Toneelprijzen, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste acteur en actrice, en reikt deze uit tijdens het Gala van het Nederlands theater als afsluiting van het Nederlands Theater Festival. Aanstaande zondag 13 september zal Boris van der Ham dan ook tijdens het Gala van het Nederlands Theater het stokje overdragen aan Ferry Mingelen.

Als voorzitter is het mijn schone taak om het samen met zeven echte deskundigen eens te worden over wat het mooiste en beste is dat het toneel ons dat seizoen te bieden heeft. Als politiek journalist stond ik bekend om mijn onpartijdigheid, en zo wil ik ook als juryvoorzitter te werk gaan”, aldus Mingelen.

Over Ferry Mingelen
Ferry Mingelen (Den Haag, 1947) was aanvankelijk schrijvend journalist voor Het Vrije Volk, dagblad Trouw en de GPD-dagbladen. Hij werkte sinds 1984 achtereenvolgens als politiek duider bij NOS voor Den Haag Vandaag, NOVA en Nieuwsuur. Ook leverde hij commentaren bij onder meer verkiezingen en het vragenuurtje in de Tweede Kamer. Op verzoek van uitgever Kees de Bakker (Conserve) schreef Mingelen het boek Graven rond het Binnenhof, waarvan hij in 2011 het eerste exemplaar overhandigde aan minister-president Mark Rutte. In 2012 ontving Mingelen de Anne Vondelingprijs voor politieke journalistiek, voor zijn gehele oeuvre. In december 2012 bereikte Mingelen de pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar, maar in goed overleg met zijn werkgever NOS werd besloten het dienstverband nog een jaar te doen voortduren. In 2014 leverde Mingelen regelmatig een bijdrage als politiek commentator aan het praatprogramma Pauw en Witteman. En sinds september 2014 is hij in deze hoedanigheid regelmatig te gast in Pauw.

De Nederlandse Toneeljury
De jury bestaat naast Ferry Mingelen uit: Cecile Brommer (dramaturg (muziek)theater), Keimpe de Jong (programmeur Zwolse Theaters), Walther van den Heuvel (hoofd programmering Rotterdamse Schouwburg), Lieke Jordens (programmeur theater Stadsschouwburg Nijmegen en concertgebouw De Vereeniging), Wybrich Kaastra (directeur Schouwburg Ogterop Meppel), Jeannette Smit (directeur Theater Bellevue) en Karin Veraart (theaterredacteur Volkskrant).

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten