5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Anna van Kooij

Arlecchino

Meest indrukwekkende mannelijke bijdragende rol

WINNAAR ARLECCHINO 2018:

VANJA RUKAVINA voor zijn rol in The Nation – Het Nationale Theater

De jury: “Vanja Rukavina is de angel die het stuk genadeloos op scherp zet. Als hij binnenvalt, verliest de voorstelling elke stevige grond en is íedereen volledig overgeleverd aan zijn wensen.”

GENOMINEERDEN 2018:

Genomineerden

Vanja Rukavina
voor zijn rol in The Nation van Het Nationale Theater

de Nederlandse Toneeljury:
“Vanja Rukavina is de angel die het stuk genadeloos op scherp zet. Op het moment dat hij binnenvalt verliest de voorstelling elke stevige grond en zijn de personages én de toeschouwers volledig overgeleverd aan zijn wensen. Maar hij laat ook een andere kant van zijn brede pallet aan spelkwaliteiten zien. Adembenemend om te zien hoe hij de liefde voor zijn moeder en de liefde voor zijn overtuigingen, maar niet bij elkaar krijgt.”

Arnon Grunberg
voor zijn rol in De Mensheid van LOD Muziektheater

de Nederlandse Toneeljury:
“Arnon Grunberg verrast subliem in De Mensheid. Nadat hij een tijdlang het relaas van zijn medespeler heeft aangehoord, neemt hij de voorstelling volledig over. Geestig, brutaal, steeds net op het randje van het betamelijke, of eigenlijk eroverheen. Beproevend neemt hij zichzelf onder de loep, genadeloos en ontroerend. Grunberg toont zich een geboren personage dat nu een lichaam heeft gevonden.”

Rick Paul van Mulligen
voor zijn rol in Othello van Het Nationale Theater

de Nederlandse Toneeljury:
“Rick Paul Van Mulligen speelt Jago vilein, scherp en met een plezierig fanatisme. Tegelijkertijd schiet hij er geen moment in door. Hij is een bescheiden speler in een onbescheiden rol. Van Mulligen geeft een zorgvuldige terughoudendheid aan zijn personage mee. Dat maakt hem eens te spannender en gevaarlijker, en uiteindelijk de spil van de voorstelling.”

Michiel Blankwaardt
voor zijn rol in Woiski vs Woiski van Orkater / Bijlmerpark Theater

de Nederlandse Toneeljury:
“Michiel Blankwaardt neemt ons met zijn overtuigende spel mee in de tragedie over vader en zoon Woiski. Hij vertolkt Max Woiski junior, de jongen die door zijn vader werd uitgebuit. Via het verwaarloosde kind weet Blankwaardt de toeschouwer toch sympathie te laten voelen voor de verbeten oude man. Als Woiski junior is Blankwaardt in idealisme vastgebeten, diep teleurgesteld en prachtig wanhopig.”

Gerelateerd


Colombina


de Nederlandse Toneeljury


Louis d’Or


de Nederlandse Toneeljury


Theo d’Or


de Nederlandse Toneeljury