5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Anna van Kooij

BNG Bank Theaterprijs

De BNG Bank Theaterprijs is in het leven geroepen ter stimulering van jong theatertalent tot 35 jaar. De prijs wordt uitgereikt tijdens de opening van het Nederlands Theater Festival in ITA. De winnaar ontvangt een bedrag van 45.000 euro voor het hernemen van de winnende voorstelling langs Nederlandse theaters en/of investering in een nieuwe productie.

De genomineerde voorstellingen voor deze prijs worden, indien haalbaar, tijdens het festival getoond. Zo fungeert BNG Bank Theaterprijs als springplank voor de meest veelbelovende (jonge) theatermakers, die op deze manier ook binnen het Nederlands Theater Festival extra aandacht krijgen.

Genomineerd voor de BNG Bank Theaterprijs 2019 zijn:

Language | Vanja Rukavina / Het Nationale Theater
– Don Caravaggio |
Charli Chung / Frascati Producties
– Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9) |
Kompagnie Kistemaker
– BLOOS  |
Marte Boneschansker
– Chimo zei Lila |
Silke van Kamp

Lees hieronder meer uit het voorlopige juryrapport.

Language
Vanja Rukavina | Het Nationale Theater

foto: Sanne Peper

De jury: “Language is een intrigerende en verfrissende lecture-performance over taal, cultuur en identiteit. Taalklanken, nuances, grammaticale structuren, elke taal heeft zijn eigen oorsprong en regels. De performance legt bloot dat je eigenlijk eerst elkaars cultuur en referentiekader moeten kennen voordat je elkaars woorden kan interpreteren.
In het Japans, Koreaans, Bosnisch, Nederlands en Engels en door middel van dans en video, spreekt acteur/theatermaker Vanja Rukavina ons toe als publiek. Hij schakelt moeiteloos van de ene naar de andere taal en opent een geheel nieuw venster op communiceren. Hierdoor ontstaan geestige spraakverwarringen, maar worden ook de hiaten van de taal als systeem voelbaar. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Vanja Rukavina zien, hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt.”


Don Caravaggio

Charli Chung | Frascati Producties

Foto: Bas de Brouwer

De Jury: “In Don Caravaggio vormen de schilderijen van Caravaggio letterlijk en figuurlijk de leidraad voor de voorstelling. In een decor van witte marmeren pilaren bevinden we ons in het Italië van de 17e eeuw. Hier ontvouwt zich het liefdesdrama van kunstschilder ‘Don Caravaggio’ die in de ene na de andere vurige ontmoeting, een nieuwe muze en inspiratie vindt.
Charli Chung kiest voor een gedurfde groteske speelstijl. Hij weet deze op knappe en consequente wijze door te voeren in het decor, de kostuums en ook het spel. De goed gekozen en getalenteerde cast van spelers kunnen zeer goed uit de voeten met de prachtige volzinnen uit de tekst van Bart van den Donker. Ook in vormgeving weet Charli Chung een bijzonder team aan zich te verbinden. Met Don Caravaggio onderstreept Charli Chung zijn razendsnelle ontwikkeling als begenadigd toneelregisseur met een al reeds herkenbare eigen signatuur.”

Missie Márquez in Colombia (deel 7, 8 & 9)
Kompagnie Kistemaker

Foto: Bart Grietens

De jury: “In deze avontuurlijke marathon weet Karlijn Kistemaker het publiek in drie uur tijd deelgenoot te maken van haar meest persoonlijke wens, namelijk het ten tonele brengen van het boek Honderd jaar eenzaamheid van Gabriel García Márquez. Samen met haar Kompagnie doet ze verslag van de meest recente ontwikkelingen in haar zoektocht naar erfrecht en theatrale vrijheid. Het is bijzonder knap hoe werkelijkheid en theater samensmelten in het magisch-realistische universum dat Kistemaker creëert. De spelers transformeren tot personages die zo uit een stripboek kunnen wandelen, maar nergens verliest hoofdpersoon Kistemaker haar integriteit of haar kwetsbaarheid. Haar volharding om haar missie te voltooien dient als een baken in de hilarische en ogenschijnlijk chaotische verwikkelingen op het toneel.”

Missie Márquez is een magisch realistische 12-delige theaterserie over de wens om een theatrale vertaling te maken van het wereldberoemde boek Honderd jaar eenzaamheidvan de Colombiaanse schrijver Gabriel García Márquez. In oktober 2019 gaan de laatste drie delen in premiere. Het publiek kan te allen tijde in stromen. Geen voorkennis nodig. Voor meer informatie over de voorstelling, zie kompagniekistemaker.nl

BLOOS
Marte Boneschansker

De jury: “Een zeer knappe prestatie hoe in Bloos de fijngevoeligheid van het persoonlijke verhaal wordt gerespecteerd en onbehagen in balans is met een ontwapenende openheid. De details in vormgeving en de zorgvuldigheid van de performers zorgen ervoor dat Bloos een unieke en ondeugende zintuigelijke ervaring wordt, zonder dat het afleidt van wat er te horen is op de koptelefoon. De bezoeker kan zich volledig overgeven aan de verhalen van de vrouwen die zich in al hun kwetsbaarheid hebben geopend voor Boneschankers verbluffende Bloos. ”


Chimo zei Lila

Silke van Kamp

De jury: “Regisseuse Silke van Kamp maakt met Chimo zei Lila een indringende vertelling geïnspireerd op het boek Lila dit ça. In deze poëtische en radicale bewerking van het boek zien we het verhaal van straatjongen Chimo die het mysterieuze meisje Lila ontmoet. Hun vriendschap ontaard in een onhandige liefdesrelatie met fatale gevolgen geholpen door de uitzichtloze omstandigheden van een Parijse banlieue. Het spel van de acteurs is subtiel en uitbundig tegelijkertijd en steekt rauw af tegen het simpele en doeltreffende decor van tl-lampen. Juist door te schakelen tussen personage en vertelling doen de woorden hun werk. Zonder ook maar ergens het sentiment op te zoeken slaat deze voorstelling in als een bom.”

Winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2018 was
HET LIJDEN VAN DE JONGE WERTHER  – Eline Arbo / Toneelschuur Producties

Genomineerden

Caravaggio
Charli Chung / Frascati Theaterproducties

Language
Vanja Rukavina / Het Nationale Theater

Missie Márquez 7-9
Kompagnie Kistemaker

Chimo zei Lila
Silke van Kamp

BLOOS
Marte Boneschansker