5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Anna van Kooij

Louis d’Or

Meest indrukwekkende mannelijke dragende rol

WINNAAR LOUIS D’OR 2018:

BRUNO VANDEN BROECKE voor zijn rol in PARA – KVS

De jury: “In PARA is Vanden Broecke een acteur die zijn personage wórdt. Schuchter en onhandig lijkt hij te starten en grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden.”

GENOMINEERDEN 2018:

Genomineerden

Steven Van Watermeulen
voor zijn rol in Onderworpen van NTGent

de Nederlandse Toneeljury:
“Van Watermeulen laat ons alle hoeken van zijn acteurschap zien in de interne morele strijd die zijn personage voert om weerstand te bieden of overstag te gaan. Hij neemt geen genoegen met de buitenkant van zijn personage, maar keert zijn interne strijd geheel naar buiten, waarin het failliet van moraliteit een hoofdrol speelt. Van Watermeulen laat dat huiveringwekkend goed zien.”

Bruno Vanden Broecke
voor zijn rol in PARA van KVS, David van Reybrouck, e.a.

de Nederlandse Toneeljury:
“In alles is Vanden Broecke in PARA een acteur die niet lijkt te acteren: hij wórdt zijn personage. Schuchter en onhandig lijkt hij zijn voorstelling te starten, grijpt gaandeweg de toeschouwer genadeloos bij de kladden en neemt hem mee in zijn trots die uitmondt in een enorm verdriet en woede. In een grootse monoloog laat Vanden Broecke de onmacht spreken over een nieuw ‘Verdriet van België’.”

Eelco Smits
voor zijn rol in Vergeef ons van Toneelgroep Amsterdam / Toneelhuis

de Nederlandse Toneeljury:
“Het is buitengewoon knap hoe Eelco Smits een personage neerzet dat tegenslag na tegenslag te verwerken krijgt, maar ondanks dat steeds opener wordt. Met mooi gedoseerd spel biedt Smits prachtig tegenwicht aan de afstandelijkheid die de concertante vorm van de voorstelling bewerkstelligt. Smits toont een personage dat tegenspoed, afwijzing en haat kan incasseren en vervolgens kan omzetten in liefde.”

Gerelateerd


Theo d’Or


de Nederlandse Toneeljury


Arlecchino


de Nederlandse Toneeljury


Colombina


de Nederlandse Toneeljury