6 t/m 16 september — Amsterdam
© Anna van Kooij

Theo d’Or

Meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol

de Nederlandse Toneeljury

WINNAAR THEO D’OR 2017:
Romana Vrede voor haar rol in RACE van Het Nationale Theater

De jury: “In zowel haar zorgvuldig geplaatste teksten als haar sterk fysieke aanwezigheid straalt Vrede uit dat ze hier een groot verhaal te vertellen heeft.” Lees hier het volledige juryrapport.

GENOMINEERDEN 2018:

Genomineerden

Karina Holla
voor haar rol in ROMP van De Gemeenschap

de Nederlandse Toneeljury:
“Alle expressie en zeggingskracht van haar personage weet Karina Holla samen te ballen in hoofd en stem. Gekluisterd aan het bed maakt ze haar performance zowel aangrijpend als jaloersmakend vitaal en levenslustig. Gedurende de voorstelling kruipt ze in je hoofd. Het verval en de ketens van de ouderdom worden door haar vakmanschap met overgave én beheersing onontkoombaar en tastbaar.”

Marieke Heebink
voor haar rol in Oedipus van Toneelgroep Amsterdam

de Nederlandse Toneeljury:
“Jocaste krijgt gedurende de voorstelling een onbevattelijke waarheid in haar gezicht gesmeten. Marieke Heebink speelt haar eerst dienstbaar, met trots en aanstekelijke speelsheid. Heebink speelt geen emoties, ze transformeert in die emotie. De pijn van haar personage aan het einde staat in ultiem contrast met het aan zorgeloosheid grenzende geluk waarmee zij opende. Heebink weet met intens, doorleefd spel deze lijn meedogenloos invoelbaar te maken.”

Alejandra Theus
voor haar rol in Revolutionary Road van Theater Rotterdam / Toneelschuur Producties

de Nederlandse Toneeljury:
“Het leed van April Wheeler staat centraal in Revolutionary Road. Alejandra Theus absorbeert dat leed en geeft het in al haar grilligheid weer. Radeloosheid, woede, kinderachtigheid, ondraaglijk verdriet en – uiteindelijk – totale desillusie; ze draagt het op haar schouders, maar weet dat zodanig te doseren dat je je als toeschouwer volledig met haar blijft identificeren.”

Gerelateerd


Louis d’Or


de Nederlandse Toneeljury


Colombina


de Nederlandse Toneeljury


Arlecchino


de Nederlandse Toneeljury