5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Kurt Van der Elst

Amnes(t)ie

Action Zoo Humain

Amnes(t)ie snijdt zowel ons collectief verleden als de huidige precaire socio-politieke realiteit aan: wat kunnen we vandaag leren uit een periode in de geschiedenis waarin de ‘integratie’ en ‘genezing’ van fanatici een hot topic was? Kunnen we lessen trekken uit de herintegratie van collaborateurs na WOII met oog op de terugkeer van geradicaliseerde IS- strijders – vooral ook nu het kalifaat verbrokkeld is? Moeten we vergeten en vergeven? En is er een mogelijkheid tot verzoening? Wat zijn de implicaties voor de omgeving/familie van Oostfronters en IS-strijders en wat gebeurt er wanneer beide partijen oog in oog komen te staan?

Vergeet de prietpraat, het conflict, de geveinsde interesse. “Samen door één deur” lapt de 10 geboden van het TV-format aan de laars en trekt de kaart van de radicale verzoening, met als gastheer: Bert Gabriëls!

De gasten van de avond: een dochter van een Vlaamse collaborateur en een moeder van een Syriëstrijder.

Amnes(t)ie is het derde luik van De Waarheidstrilogie1 (De Waarheidscommissie 2013, Join the Revolution 2015), waarin Action Zoo Humain meer vragen dan antwoorden oproept.

za 15 sept 20.30 – 22.00 Theater Bellevue Kaarten

Amnes(t)ie is de keuze van het Vlaamse Theaterfestival.

Uit het juryrapport:
‘…achter de (k)luchtige ensceneringen zit een werkelijkheid die niét om te lachen is. Vernedering, uitsluiting of racisme betekenen voor ieder die ermee geconfronteerd wordt, een diep emotioneel lijden. […] Op het einde wordt zelfs de hele zaal betrokken bij het dilemma van vergeven of niet vergeven… Een lesje in dubbelperspectief, en een speels pleidooi voor empathie. Nu ja, speels. Eerder stout is Chokri Ben Chikha, maar dan heel zinnig en vermakelijk. Lees het hele juryrapport hier.

Recensies

“De inhoudelijke boodschap, het gekozen theaterformat en de metatheatrale reflectie die dat format oproept versterken elkaar tot een slimme en krachtige theatervoorstelling.”
Theaterkrant ***

“Amnes(t)ie" werpt een boeiend speelveld aan vragen op. Missie geslaagd.”
De Standaard

Concept: Chokri Ben Chikha
Regie: Chokri Ben Chikha, Tom Dupont
Dramaturgie: Zouzou Ben Chikha
Spel: Bert Gabriëls, Dahlia Pessemiers-Benamar, Marijke Pinoy
Tekst: Erik-Ward Geerlings, Erwin Jans
Productie: Jan-Simon De Lille
Videoregie: Koen De Saeger
Techniek: Niels Ieven, Lucas Van de Voorde
Camera: Adolple Mutoni
Koor: Mais Quelle Chanson o.l.v. Kapinga Gysel
Kostuums: Marij De Brabandere
Met dank aan: prof. dr. Bruno De Wever & dr. Koen Aerts (Universiteit Gent), Stef Ampe, Karolien De Schepper, Kathy Douchar, Fatima Ezzarhouni, Willem Van Cauwenberghe
Met de steun van: Vlaamse Overheid, Provincie Oost-Vlaanderen, Stad Gent
In samenwerking met: Les Ballets C de la B
Partners: NTGent, KASK/School of Arts/HoGent, Theater Rotterdam  

Gerelateerd


filosofisch gesprek bij Amnes(t)ie


Theater Bellevue
za 15 sept

Opening en Staat van het Theater 2018


Inter­nationaal Theater Amsterdam
do 6 sept