5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Fred Debrock

Daar gaan we weer (White male privilege)

Theater Rotterdam / Wunderbaum

In Daar gaan we weer reageren drie hoogopgeleide, witte West-Europeanen van bijna veertig op een opgehouden spiegel waarin ze een onfris verleden en een complex heden gereflecteerd zien. Een spiegel waar ze steeds moeilijker naast kunnen kijken. Vanuit hun moderne kantoor proberen drie collega’s hun rol in het racisme-debat te definiëren. Gaandeweg zakken ze steeds verder weg in een moreel moeras, waarbij vermoeidheid en overgevoeligheid nooit veraf zijn.

ma 10 sept 20.30 – 22.30 Brakke Grond Uitverkocht
di 11 sept 20.30 – 22.30 Brakke Grond Laatste kaarten
wo 12 sept 20.30 – 22.30 Brakke Grond Laatste kaarten

Recensies

“ Verbeke schreef een tekst waarin zo'n beetje elk vooroordeel en politiek correct cliché is verwerkt; het is een onontwarbare kluwen van racisme, seksisme en klassenverschil. Het knappe is dat de drie acteurs die uitputtende, want nogal lange, confrontatie consequent knetterend spelen, met spaarzame rustpuntjes en allengs hysterischere uithalen. ”
de Volkskrant ****

“Zelden zag ik zo slim en komisch een maatschappelijk actueel thema in het theater tot op het bot gefileerd worden.”
Trouw ****

Van en met: Wine Dierickx, Matijs Jansen, Janneke Remmers
Tekst:  Annelies Verbeke
Vormgeving: Maarten van Otterdijk  

de Nederlandse Toneeljury:

“Een intelligent en mooi gespeeld stuk, met een geweldig goede, nieuw geschreven tekst die de bevoorrechte positie van witte mensen, hun naïviteit en vaak onbedoelde racisme pijnlijk blootlegt. De energie waarmee de spelers onderling zonder voorbehoud de discussie aangaan maakt dat je op confronterende wijze wordt meegenomen in verschillende perspectieven. Op subtiele en geraffineerde wijze word je als kijker medeplichtig gemaakt, om vervolgens wakker geschud te worden. Dit stuk gaat verder dan een pamflet: wijst niet met de vinger, draagt geen oplossingen aan en stelt ook zichzelf ter discussie.”