5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Anna van Kooij

Gala van het Nederlands Theater 2016

Het Gala van het Nederlands Theater is de ‘Oscaravond’ van het Nederlandse theater. Ter afsluiting van het festival worden hier de belangrijkste toneelprijzen uitgereikt, waaronder de Louis d’Or en Theo d’Or voor beste acteur en actrice. Een feestelijke avond waarin de theatersector in het zonnetje wordt gezet en wordt bezongen met een gezonde dosis humor. De avond knalt eruit met een groot feest op het podium van de Stadsschouwburg en een afterparty in de Brasserie.

De regie van deze avond is in handen van artistiek leider van Toneelgroep Oostpool Marcus Azzini.

De prijzen die worden uitgereikt zijn: Theo d’Or voor de meest indrukwekkende vrouwelijke dragende rol Louis d’Or voor de meest indrukwekkende mannelijke dragende rol, de Colombina en de Arlecchino voor de meest indrukwekkende bijdragende rol. De VSDC Mimeprijs voor de beste mimevoorstelling of prestatie van het afgelopen seizoen en de Prosceniumprijs voor een wezenlijke bijdrage aan het toneelklimaat. Daarnaast worden ook de Regieprijs, de Gouden Krekels voor de beste jeugdtheatervoorstelling en beste podiumprestatie, en de ACT Award uitgereikt.

De organisatie van het Gala is in handen van het Nederlands Theater Festival in samenwerking met ACT acteursbelangen, VSCD, de Stadsschouwburg Amsterdam en Toneelgroep Oostpool.

PORTRET WINNAARS LOUIS EN THEO D’OR

Stichting Oeuvre Jan van der Vossen

Naast een mooi beeldje krijgen de winnaars van de Louis d’Or en Theo d’Or een portret aangeboden door de Stichting Ouevre Jan van der Vossen. De portretten van deze onderscheiden toneelspelers vormen een bijzondere synergie tussen de kunst- en theaterwereld en zijn te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam. De portretten van Wine Dierickx en Hans Kesting winnaars van 2016 worden voorafgaand aan het Gala onthuld.

Na het Gala wordt het Nederlands Theater Festival feestelijk afgesloten met een afterparty in de Stadsschouwburg Amsterdam. 

Gerelateerd


Louis d’Or


de Nederlandse Toneeljury


Theo d’Or


de Nederlandse Toneeljury


Colombina


de Nederlandse Toneeljury


Arlecchino


de Nederlandse Toneeljury


Prosceniumprijs


de Nederlandse Toneeljury

Regieprijs


de Nederlandse Toneeljury