5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam

Het autonome theater

Nieuwe Grond #5

Tien jaar geleden is het theaterveld ingrijpend veranderd door de introductie van de Basis Infra Structuur (BIS). Er ontstonden grote instellingen die structureel gesubsidieerd zouden worden en gezelschappen die iedere vier jaar weer hun bestaansrecht moesten bewijzen. Voor de gevolgen hiervan werd gewaarschuwd. Zouden gezelschappen niet steeds meer geneigd zijn om samen te werken, of onderdeel te worden van de BIS? En wat zouden de gevolgen daarvan kunnen zijn voor de autonomie van het theater.  Zouden jonge collectieven nog geneigd zijn om zich zelfstandig te ontwikkelen? 

Tien jaar later is het tijd om de balans op te maken. Ook in de selectie van het Nederlands Theater Festival, is een zichtbare dominantie van de BIS-instellingen in producties en coproducties. Maar de cijfers over voorgaande jaren geven aan dat dit ook vóór de invoering van de BIS al het geval was.

Wanneer de cijfers geen uitsluitsel geven blijft er maar een optie over: een goed gesprek.

Vincent van den Berg (’t Barre Land ) en Ludwig Bindervoet (URLAND) groeiden artistiek in totaal verschillende omstandigheden op. Van den Berg waardeert zijn artistieke autonomie buiten de BIS. Bindervoet vindt  met URLAND zijn autonomie onder de vlag van Theater Rotterdam.

Hoe kijken zij beiden naar hun artistieke autonomie? Een gesprek zonder moderator. 

Met: Vincent van den Berg, Ludwig Bindervoet
zo 9 sept 17:00 – 18:30 | Theater Bellevue | Kaarten: €5

zo 9 sept 17.00 – 18.30 Theater Bellevue Kaarten