5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam

Het Geheugen van Theater

Nieuwe Grond #5

Sinds de opheffing van het Theater Instituut Nederland (TIN) vijf jaar geleden, is het Nederlandse theater zeer minimaal gearchiveerd. Toekomstige theatermakers en onderzoekers zijn geheel afhankelijk van hoe de gezelschappen zelf hun archief bijhouden. En wat gebeurt daarmee als een gezelschap ophoudt te bestaan?

De werkgroep NIT  wil i.s.m. met NAPK (Nederlandse Associatie voor Podiumkunsten), DEN (kennisinstituut cultuur & digitalisering.) en de Theatercollectie/Stichting TiN de komende jaren het erfgoed van het Nederlands theater weer beter bijhouden en ontsluiten. Ook zonder instituut kan de sector veel voor elkaar krijgen. De werkgroep vertelt waar ze nu staan en vragen input van de sector voor hun plannen.

In theorie is het mogelijk om een omvattend archief aan te leggen voor de gehele sector, zodat toekomstige generaties inspiratie kunnen vinden in het hedendaagse theater. De technologische mogelijkheden die ten tijde van het TIN ontbraken zijn er nu wel. Is daar behoefte aan? Hoe pakken we dat aan?

Op vrijdagmiddag 7 september organiseert Nieuwe Grond #5 een werksessie waarin het toekomstige archief van de Nederlandse podiumkunsten wellicht een nieuwe vorm krijgt. Onderwerpen die aan bod komen: het upgraden van de Theaterencyclopedie, copyright en privacy en het archiveren van de toekomst.

Als kers op de taart lanceert DEN een open call for ideas voor kunstinstellingen. DEN nodigt uit om ideeën aan te dragen voor digitale toepassingen op het gebied van het creatieproces, publieksbenadering en -participatie of het digitaal vastleggen van de artistieke erfenis. Maximaal drie van deze ideeën worden, ruimhartig financieel ondersteund door DEN, uitgewerkt tot concrete resultaten in pioniersprojecten.

Met: Simon van den Berg , Marijke Hoogenboom, Maaike Verberk (van  DEN),  Bo Tarenskeen, Floortje Bakkeren e.a.

vr 7 sept | 15:00 -18:00 | ITA | kaarten:  €7,50 incl. koffie & thee

vr 7 sept 15.00 – 18.00 ITA Kaarten

Lees het interview met Gaby Wijers over de ‘Kunst van het archiveren’ hier.

Programma
Welkomstwoord ‘Het Geheugen van Theater’ in Internationaal Theater Amsterdam

-Proloog | Bo Tarenskeen naar aanleiding van zijn voorstelling ARCHIV uit 2009

-Werkgroep NIT presenteert een nieuw voorstel voor het erfgoed van het Nederlandse theater

Werksessies:
Copyright en Privacy ( Wietske van den Heuvel, DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering)
Theaterencyclopedie 2.0 (Simon van den Berg, Theatermaker)

Het Archiveren van de Toekomst (Yolande Melsert, NAPK)
Open Call for Ideas voor kunstinstellingen. Maaike Verberk, DEN Kennisinstituut cultuur & digitalisering.