5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
® Sanne Peper

Het lijden van de jonge Werther

Toneelschuur Producties / Eline Arbo

Eline Arbo, nieuwe maakster bij Toneelschuur Producties, bewerkt voor deze eerste voorstelling zelf de klassieke roman van Johann Wolfgang von Goethe, waarin Werther vecht voor zijn ideale liefde. En zij daagt je uit na te denken over: Waar geloof ik in? En hoe ver ben ik bereid daarvoor te gaan?

Tijdens zijn verblijf op het platteland wordt Werther hevig verliefd op Lotte, een meisje dat al verloofd is met Albert. Hij gooit zijn hartstocht volledig in de strijd. Wanneer zijn liefde voor Lotte onbeantwoord blijft, ziet hij geen andere uitweg dan de dood.

Goethes eerste roman is na zijn publicatie in 1774, te midden van de ‘Sturm und Drang’-periode, direct een ongekend succes en leidt tot een heuse ‘Werther-Fieber’ onder jongvolwassenen: mannen herkennen zich in zijn verhaal, kleden zich identiek aan hun held en een golf van zelfmoorden raast door Europa.

do 6 sept 20.30 – 22.00 Theater Bellevue Uitverkocht

Recensies

De jonge Werther is het toppunt van de Romantische Liefde. En de voorstelling swingt in het ritme van Werthers rusteloze hartklop. Regisseuse/bewerkster Eline Arbo vermijdt elk sprankje melodrama, neemt de botsende hartstochten niettemin bloedserieus en pompt er tegelijk licht en lucht in.”
Trouw *****

“In Arbo's felgekleurde, eclectische visie wordt de lijdensweg van de al te idealistische Werther een groot expressionistisch theaterfeest. Met elementen uit de jaren zeventig en van nu, klassieke muziek en pop en drie spelers die afwisselend ironisch en bloedserieus hun rol inkleuren.”
de Volkskrant

regie: Eline Arbo tekst Johann Wolfgang von Goethe
bewerking: Eline Arbo gebaseerd op de vertaling van Thérèse Cornips  (© 1975 Stichting Thérèse Cornips)
met: Diewertje Dir, Sander Plukaard, Victor IJdens
decor: Juul Dekker
kostuums: Sarah Nixon
licht: Varja Klosse
dramaturgie: Thomas Lamers
muzikaal leider: Thijs van Vuure
met dank aan: Sofie de Wilde, Roos Matla, Saar Scheerlings, Sarah Lefevre, Eva Bosma, Huib Nelissen Decorbouw