5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Anna van Kooij

Middag van de Toneeltekst

Het Nederlands Theater Festival, De Tekstsmederij en het Prins Bernhard Cultuurfonds organiseren net als voorgaande jaren de ‘Middag van de Toneeltekst.’ Een programma dat volledig in het teken staat van hedendaagse toneelteksten en hun schrijvers. Inspirerende ideeën, prikkelende visies en een proeve van wat het Nederlands toneelschrijven te bieden heeft. Tevens wordt door het Prins Bernhard Cultuurfonds de TheaterTekstStipendium uitgereikt. De middag wordt geopend door Jeffrey Meulman. Presentatie is in handen van schrijver/journalist Abdelkader Benali. 

Enkele highlights van het programma:
Staat van de Theatertekst 2017
De ‘Staat van de Nederlandse Theatertekst’ wordt dit jaar uitgesproken door Özkan Gölpinar. Hij gaat in op het gebrek aan herkenning in het Nederlandse theater die hij zelf heeft ervaren. Hij probeert daarbij een antwoord te geven op de vraag of het mogelijk is om een inclusieve toekomst te creëren. Hoe ziet die er dan uit?

Gölpinar heeft meerdere boeken, essays, toneelstukken, documentaires, artikelen, recensies en adviezen op zijn naam staan, neemt zitting in de Raad voor Cultuur en was als adviseur verbonden aan o.a. het Fonds voor de Letteren.

Lees hier de volledige Staat van de theatertekst 2017 terug.

Schrijvers aan het woord
 Drie schrijvers dragen voor uit eigen werk:

Kees Roorda maakt theater op de huid van de tijd door mensen te portretteren die in deze tijd leven, erdoor worden aangetast, en verder leven. Zijn verhalen worden vaak spaarzaam verbeeld met veelzijdige theatrale middelen en  technieken (diaprojectoren, video, live radio-uitzending, chat).

Esther Duysker is scenarist, toneelschrijver en hoorspelschrijver. Haar debuutfilm Dag werd in 2011 geselecteerd in de Gouden Kalf Competitie. Als toneelschrijver schreef Esther onder andere voor Amsterdam Fringe Festival, Interplay Europe, De Parade, MC Theater en Oerol.

Rik van den Bos studeerde in mei 2008 af aan de Schrijfopleiding van de theaterschool Utrecht. Hij schrijft o.a. voor Ro theater, NNT, Toneelgroep Oostpool, Toneelschuur Producties, Firma Rieks Swarte, de Veenfabriek en Bellevue Lunchtheater.

© Anna van Kooij
© Anna van Kooij

prijs: € 5,00