5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Jan Versweyveld

Oedipus

Toneelgroep Amsterdam

Het is de avond van de verkiezingen. De stemmen worden geteld. Oedipus staat op het punt een gigantische overwinning te boeken. Sinds de dood van Laius heeft het land vele jaren geen leider gekend. De ambities zijn groot. Oedipus wil een toekomst scheppen, een nieuwe manier van leven creëren. Ook staat hij erop om, als hij wordt gekozen, het onderzoek naar de dood van zijn voorganger te heropenen. Dit is zeer tegen de zin van zijn campagneleider Creon. Ook Tiresias maakt zijn opwachting. De blinde ziener doet enkele onheilspellende prognoses: de toekomst heeft altijd begraven gelegen in het verleden.

Oedipus vermoedt een complot en keert hun de rug toe. In het ondertussen half leeggehaalde campagnehoofdkwartier wordt Oedipus door zijn familie – moeder, vrouw en kinderen – verrast met een diner. Daarbij wordt een oud voorval opgerakeld. Langzamerhand komt Oedipus tot de ontdekking dat zijn verleden heel anders is dan hij altijd heeft gedacht. Gedurende zijn onderzoek vallen de puzzelstukken in elkaar. Oedipus probeert zijn lot in eigen hand te houden, maar komt tot de ontdekking dat hij al die tijd ziende blind is geweest. De gevolgen zijn catastrofaal.

Oedipus’ zoektocht zit vol verrassende wendingen. Dat maakt de afwikkeling ervan tot een bloedstollende thriller. Wie kijkt onbewogen toe als iemand die onverzettelijk naar de waarheid graaft zijn eigen ondergang tegemoet gaat? Oedipus is veel meer dan het verhaal van een man die ziende blind is geweest. De eeuwenlange aantrekkingskracht is en blijft de herkenbaarheid van zijn lot: het bestaan is kwetsbaar. En dat het bijna onmogelijk is ons leven en geluk in eigen hand te houden.

di 11 sept 20.30 – 22.30 ITA Laatste kaarten

Recensies

“Bij Ickes Oedipus komt de modernisering van binnenuit.”
NRC Handelsblad ****

“In deze politieke Oedipus schitteren Hans Kesting als Oedipus en vooral Marieke Heebink als Jocaste.”
de Volkskrant ***

Regie, bewerking: Robert Icke
Set design: Hildegard Bechtler
Spel: Aus Greidanus jr., Fred Goessens, Frieda Pittoors, Hans Kesting, Harm Duco Schut, Hélène Devos, Hugo Koolschijn, Marieke Heebink, Josha Stradowski , Violet Braeckman
Auteur:  Sophocles
Vertaling: Rob Klinkenberg
Licht: Natasha Chivers
Muziek, geluidsontwerp: Tom Gibbons
Video: Tal Yarden
Kostuums: Wojciech Dziedzic
Assistent regie: Daniël ’t Hoen
Assistent scenografie: Bart Van Merode
Particulier producent: Joachim Fleury, Joost en Marcelle Kuiper
Hoofd techniek & productie: Wolf-Götz Schwörer  

de Nederlandse Toneeljury:

“Regisseur Robert Icke maakt met deze Oedipus een Griekse tragedie die de moderne tijd vormgeeft. Door enkele subtiele verschuivingen in het plot gaat het stuk over waarheidsbevinding, wat het actueel maakt zonder dat het opdringerig op de tijd geplakt is. Door een verfrissend nieuw perspectief ga je anders naar Oedipus kijken, wat een toegevoegde waarde geeft aan het stuk. Mooi hoe door middel van tekst en vormgeving de focus inzoomt op de menselijke maat. De bewerking vanuit het hart van het stuk maakt deze Oedipus uniek en voegt iets toe aan alle eerdere stukken.”