5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Thomas Dhanens

PARA

KVS, David Van Reybrouck

Negen jaar na hun internationaal bejubelde theaterhit Missie werken auteur David Van Reybrouck, acteur en theatermaker Bruno Vanden Broecke en regisseur Raven Ruëll opnieuw samen in PARA. Ook nu laat David Van Reybrouck in deze monoloog de militair aan het woord. Hij duikt daarvoor in een vergeten brok recente geschiedenis, de grootschalige Belgische militaire interventie in Somalië in 1992-93. De voorbije twee jaar doorploegde Van Reybrouck archieven en publicaties en interviewde paracommando’s die deelnamen aan deze missie, zowel officieren als gewone soldaten.

PARA is aanklacht noch lofzang, maar onderzoekt de complexe tragiek van ‘internationale vredesoperaties’. Een verhaal over idealisme en onvermogen, over nobele doelstellingen en smerige praktijken.

do 6 sept 20.00 – 21.30 ITA Kaarten
vr 7 sept 20.00 – 21.30 ITA Kaarten

Recensies

Bruno Vanden Broecke is de koning van de monoloog...Dit is niet zomaar een theaterstuk. Nee, het is een evenement van nationaal belang: een oefening in herinneren en empathie.
De Standaard ****

“Na het vorige succes van David Van Reybrouck waren de verwachtingen hooggespannen. Para maakt ze waar…Dit is het verhaal van zoveel internationale missies, in elk detail raak getroffen.”
de Volkskrant ****

Regie: Raven Ruëll
Spel: Bruno Vanden Broecke
Tekst: David Van Reybrouck
Scenografie: Leo de Nijs
Uitvoering decor: KVS Atelier
Lichtvormgever: Johan Vonk
Licht uitvoering: Geert Drobé
Uitvoering geluid: Dimitri Joly
Kostuums: Heidi Ehrhart
Productieleiding: Lieven Symaeys
Productie: KVS  

de Nederlandse Toneeljury:

"Wederom een onovertroffen samenwerking tussen David Van Reybrouck en Bruno Vanden Broecke. Een indrukwekkende, onwaarschijnlijk goede voorstelling waarin via een mislukte Belgische VN-missie het verhaal wordt verteld van een mislukte missie van de mensheid om elkaar van het kwaad te weerhouden. Op onnavolgbare wijze geacteerd door Vanden Broecke, waarbij zijn hypnotiserende spel je meeneemt in de langzame transformatie van goede bedoelingen naar een groots fiasco, zonder je sympathie te verliezen. Knap hoe je begrip voor de paramilitairen kunt bewerkstellen en tegelijkertijd het mislukken van de VN-missies op de wereld aan de orde kunt stellen."

Gerelateerd


Mogadishu 1993: een geschiedenisopstelling


Inter­nationaal Theater Amsterdam
vr 7 sept