5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Sanne Peper

The Nation

Het Nationale Theater

Zomer 2018. Terwijl in Den Haag de eerste paal wordt geslagen voor de nieuwe, hypermoderne stadswijk Safe City, verdwijnt elfjarige Ismaël in de Schilderswijk. Wat is de rol van de politie bij zijn verdwijning? Weet zijn radicaliserende broer meer over zijn huidige verblijfplaats? Of zijn moeder, die een omstreden wijnbar voor moslima’s in de wijk wil openen? En wat is de rol van zijn pleegouders, met hun uitstekende contacten in de Haagse politiek? Aangewakkerd door de media staan bevolkingsgroepen en gezinsleden al snel lijnrecht tegenover elkaar. En terwijl iedereen zich dieper ingraaft in het eigen gelijk en het beschadigen van de ander, schuift één vraag steeds meer naar de achtergrond: waar is Ismaël?

Eric de Vroedt werkte een jaar aan deze theaterthriller over de op hol geslagen Nederlandse multiculturele samenleving: “Actueel, geestig en vol zenuwslopende cliffhangers. The Nation is een droomproject. Het is mijn ode aan Den Haag.”

The Nation is als een televisieserie-op-toneel. In zes afleveringen en binnen vijf uur zie je het verhaal van de zoektocht naar Ismaël.De voorstelling duurt 5 uur (inclusief pauzes). Je kunt kaarten kopen voor een plek in de zaal of een plek op het podium. Zo zit je nog dichter op het verhaal en de personages. Klik dan op ‘podiumplaatsen’ bij kaartverkoop.

Je kunt voorafgaand aan The Nation lunchen in de Brasserie van de schouwburg. Reserveer direct je tafel of bel met 020 – 795 99 95. Tijdens de pauzes zijn er in de verschillende foyers in de schouwburg snacks en hapjes verkrijgbaar voor € 5,-à  € 7,50 per stuk.

do 13 sept 17.00 – 22.00 ITA Kaarten
do 13 sept 17.00 – 22.00 ITA Podium-plaatsen
vr 14 sept 17.00 – 22.00 ITA Laatste kaarten
vr 14 sept 17.00 – 22.00 ITA Podium-plaatsen
za 15 sept 14.00 – 19.00 ITA Laatste kaarten
za 15 sept 14.00 – 19.00 ITA Podium-plaatsen

Recensies

“Razend knap geschreven en schitterend geacteerd.”
de Volkskrant ****

“Eric de Vroedts ‘The Nation’ is de theatergebeurtenis van het jaar.”
NRC Handelsblad *****

 
Concept, tekst en regie: Eric de Vroedt
Met: Saman Amini, Bram Coopmans, Tamar van den Dop, Hein van der Heijden, Jacqueline Blom (vervangt Antoinette Jelgersma), Keja Klaasje Kwestro, Mark Rietman, Vanja Rukavina, Pieter van der Sman, Mahfoud Mokaddem, Romana Vrede
Vlogteksten: Joeri Vos / Saman Amini
Kindregie & regieassistentie: Abdel Daoudi
Dramaturgie: Willemijn Barelds, Remco van Rijn
Decorontwerp: Maze de Boer
Kostuumontwerp: Lotte Goos
Lichtontwerp & video: Bernie van Velzen
Muziek & compositie: Remco de Jong & Florentijn Boddendijk  

de Nederlandse Toneeljury:

“Een waar theaterevenement dat iedereen moet zien omdat het relevant is. Regisseur en schrijver Eric de Vroedt creëerde een vorm waar in zes afzonderlijke afleveringen, met zes uiteenlopende genres, één verhaal wordt verteld. Een vorm die niet alleen feilloos klopt met de ‘zappende’ tijdgeest en tegelijkertijd een sterk geheel blijft. Knap hoe De Vroedt op verschillende manieren de zenuwpunten van deze maatschappij blootlegt. Moedig om theater in Den Haag zo politiek te maken, met een groot oog voor diversiteit.”