5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Frans Hoeben

THE NEED FOR LEGACY – een blik op de onzichtbare canon

Nieuwe Grond #5

De legacy van het multiculturele theater heeft nog geen echte plek gekregen in het canon van het Nederlandse theater. Op Nieuwe Grond #4 kaartte Mara van Nes het gebrek aan deze geschiedenis, in het onderwijs en daarbuiten, aan. Vooral bij jonge makers is de behoefte om van deze geschiedenis meer te weten te komen groot maar de mogelijkheden te beperkt.

Veel is informatie hierover is  verdwenen of ontoegankelijk. Hierdoor blijft de impact van het multiculturele theater op de mainstream grotendeels onzichtbaar. Een deel van de archieven van instellingen zoals DNA, Cosmic Illusion, Made in da shade en MC is een paar jaar geleden door Marjorie Boston en Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOW INC.) uit de vuilcontainers gered. en door hen overgedragen aan de afdeling Bijzondere Collecties van de UvA. Daar bleven ze echter grotendeels onuitgepakt vanwege onderbezetting. Mara van Nes  zocht contact met Maarten van Hinte en Marjorie Boston om een programma hierover vorm te geven. Samen cureren ze the Need for Legacy.

Het wordt tijd dat de dozen opengaan, het wordt tijd dat de legacy van de vele cultureel diverse instellingen uit de Nederlandse theatergeschiedenis in beeld wordt gebracht. De avond trapt af met een keynote over Rufus Collins, een pionier van het multiculturele theater in Nederland. Daarna volgt een gesprek onder leiding van Gable Roelofsen met Felix de Rooy, Marjorie Boston Mara van Nes en anderen over wat die legacy voor hen betekend heeft en voor de toekomst betekenen kan.

van en met:  Marjorie Boston | Maarten van Hinte (RIGHTABOUTNOWINC.), Mara van Nes, Felix de Rooy, Sruti Bala, Fiona Kelatow, Gianni Grot, Floortje Bakkeren

Moderator: Gable Roelofsen

In samenwerking met: Bijzondere Collecties, Theatercollectie.

za 8 sept 17:00- 19:00 | ITA (Rabo Foyer) | Kaarten: € 5 | studenten €2