5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
© Ben van Duin

Woiski vs Woiski

Orkater / Bijlmer Parktheater

Woiski vs. Woiski vertelt het schrijnende levensverhaal van vader en zoon Woiski die ondanks hun moeizame verhouding furore maakten en Nederland verrijkt hebben met hun aanstekelijke muziek.

Max sr. kwam in de jaren dertig, als een van de eerste Surinamers naar Amsterdam en opende daar zijn eerste nachtclub. Hij en zijn zoon Max jr. moesten zien te overleven in het witte Nederland. Waar Max sr. zich met charme en bluf weet aan te passen en daar gelukkig mee lijkt te zijn, komt Max jr. in verzet. Op een avond in nachtclub la Cubana, komt hun strijd in een beslissende battle tussen muziekstijlen en karakters tot een hoogtepunt.

Een verhaal over identiteit, immigratie en ontworteling, waarin kleur alles bepalend lijkt te zijn. Gebaseerd op het boek Bruine Bonen en Kouseband van Patrick van den Hanenberg in samenwerking met Ronnie Woiski.

za 8 sept 21.00 – 22.30 ITA Kaarten
zo 9 sept 16.00 – 17.30 ITA Kaarten

KEUZE VAN DE WIJKJURY

De voorstelling over vader en zoon Woiski die als een van de eerste Surinamers naar Nederland kwamen en zich aldaar staande moesten zien te houden, wordt door de jury omschreven als ‘herkenbaar en geloofwaardig’. De veertien leden van de jury hebben unaniem bewondering voor het verhaal, dat indringend en kenmerkend is voor verschillende generaties en tegelijkertijd zo speels en natuurlijk gebracht wordt. ‘Ik zag op het toneel precies wat ik voelde en ervoer toen ik net in Nederland kwam’, legt een van hen uit in het juryrapport.

De jury looft de maatschappelijke urgentie van het verhaal van Max Woiski, die als een van de eerste Surinamers naar Nederland kwam en vervolgens een nachtclub opende bij het Leidseplein. De jury waardeert ‘hoe verschillen kunnen botsen en hoe we strijden om elkaars begrip, strijden voor onze roots, onze wortels’.

 

regie: Geert Lageveen
tekst: Maarten van Hinte, Geert Lageveen, Bodil de la Parra en Esther Duysker
spel: Mike Libanon, Manoushka Zeegelaar Breeveld, Michiel Blankwaardt en Gery Mendes
muzikale leiding: Alvin Lewis
muziek: Gery Mendes, Vernon Chatlein, Sophie Anglionin
dramaturgie: Maarten van Hinte
decor: Ruben Wijnstok
kostuums: Arien de Vries
choreografie: Dionne Verwey

Toneelprijzen

Michiel Blankwaardt is genomineerd voor de Arlecchino voor zijn rol in Woiski vs Woiski van Orkater / Bijlmerpark Theater

Gerelateerd


Een middag met Adelheid Roosen ism HUMAN


Inter­nationaal Theater Amsterdam
zo 9 sept