Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

ACT: Johan Leysen speelt Beckett


Het Zuidelijk Toneel | A Two Dogs Company | Kris Verdonck

Foto: Pieter Clicteur
Foto: Pieter Clicteur
do 10 sep
20:00
ITA

Grote Zaal | 1 uur en 20 minuten, zonder pauze

Engels gesproken met Nederlandse en Franse boventitels

Schrijver en Nobelprijswinnaar Samuel Beckett was niet optimistisch over het lot van de mens. Bij hem vindt kunstenaar/theatermaker Kris Verdonck de woorden om iets te zeggen over de toekomst. ACT toont een mens op de rand van de afrond, met de wil om die afgrond beter te begrijpen.

Samuel Beckett – dichter, schrijver en Nobelprijswinnaar – was niet bijster optimistisch over het lot van de mens. De werelden die hij met zijn woorden creëert, zijn dunbevolkt, kaal, distopisch én fascinerend. Beeldend kunstenaar en theatermaker Kris Verdonck verbeeldt die werelden in zijn beklijvende, beklemmende en bloedmooie beeldentaal.  Hij verkent Becketts kijk op de mensheid en zijn zoektocht naar een houvast in een tijd zonder zekerheden. ACT is theater, installatiekunst en videolezing in één.

“Een zoektocht waarin Beckett zichzelf afvraagt wie hij is en wat dat dan betekent… genadeloos en prachtig tegelijk.”
(Klara Espresso)

Bij Beckett vindt Verdonck woorden om iets te zeggen over de toekomst van de mensheid.  Hebben we nog een plek in een wereld waarin we als mens vervangen kunnen worden door machines? Die we zelf vakkundig naar de verdoemenis dreigt te helpen?

Het fundament voor dit project is Becketts zelden opgevoerde na-oorlogse Texts for Nothing. Op het podium is het woord aan Johan Leysen. Deze karakteracteur won een Gouden Kalf, was te zien naast o.a George Clooney en speelde in een film van Godard, naast zijn vele optredens in het theater. Voor en na de voorstelling is de bijbehorende installatie MASS#2 te zien, een traag bewegend, poëtisch landschap. Daarnaast wordt op video een lezing vertoond van hoogleraar logica en wetenschapsfilosofie Jean Paul Van Bendegem, over het uit elkaar vallen van de eenheid van lichaam, denken en geest.

 

Een uur lang hang je aan de lippen van een man die hopeloos verstrikt raakt in zijn poging zichzelf en de wereld rondom hem te definiëren. Een ontroerend portret van de westerse mens op zoek naar zin en betekenis.

Regie Kris Verdonck

Spel Johan Leysen

Dramaturgie Kristof van Baarle

technische coördinatie Jan Van Gijsel

kostuums Eefje Wijnings

productie A Two Dogs Company & Het Zuidelijk Toneel

coproductie Kaaitheater | met de steun van Tax Shelter stelsel van de Belgische Federale Overheid, Vlaamse Gemeenschap, Vlaamse Gemeenschapscommissie

met dank aan Dirk Van Hulle, Pim Verhulst en Jean Paul Van Bendegem

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten