5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Antigone in de Amazone

MILO RAU | MST & NTGENT

Kurt Van der Elst

Tickets

5 sepITAGrote Zaal90 minutenEindtijd 22:00

do 5 sep
20:30
ITA

NTF AfterTalk

Na de voorstelling om 22.15 ben je van harte welkom bij NTF AfterTalk met de cast van ‘Antigone in de Amazone’ in de rotonde van ITA.

Language no Problem

This performance has English and Dutch surtitles. Deze voorstelling heeft Engelse en Nederlandse boventiteling.

Officiële juryselectie

Antigone in de Amazone

MILO RAU / MST & NTGENT

Milo Rau maakt een politieke Antigone voor de 21ste eeuw, samen met inheemse mensen, activisten en acteurs uit Brazilië en Europa. Nadat hij voor Orestes in Mosul naar de voormalige hoofdstad van de Islamitische Staat trok en voor de Jezusfilm The New Gospel naar de vluchtelingenkampen in Zuid-Italië, reist Milo Rau nu naar het Amazonewoud in Brazilië om met Antigone in de Amazone zijn Trilogie van Klassieke Mythen te voltooien.  

Samen met zijn team reisde Rau af naar de Braziliaanse staat Pará, waar de bossen branden om plaats te maken voor de sojateelt en waar het kapitalisme de natuur verslindt. Op een bezet stuk land creëert het team in samenwerking met de Movimento dos Trabalhadores Sem Terra, ’s werelds grootste organisatie van ‘landlozen’, een allegorisch stuk over de gewelddadige verwoestingen en ontheemding door de moderne staat, die privébezit belangrijker acht dan het traditionele recht op land.   

Antigone in de Amazone is even radicaal als onontkoombaar politiek theater. Het is een ontmoeting van twee werelden: tussen het Westen en het Globale Zuiden, tussen de machtige neoliberale machine en inheemse landlozen, tussen fictieve en werkelijke tragedie. Indrukwekkend zijn ook de ijzingwekkende prestaties van de inheemse actievoerders op beeld.

Het is veel, vol, inventief, bij tijd en wijle radicaal politiek en activistisch theater, en tenslotte behoorlijk deprimerend (…) Rau heeft de Griekse verzetsstrijder van toen naar nu gehaald, en daar onverzettelijke theaterkunst van gemaakt.

Niet één video die geen doel treft. Niet één woord dat de beelden niet versterkt. Niet één beweging op scène die niet resoneert met de beelden. Het besef treedt in dat theater, als het zo zo ver uit zijn comfortzone verwijdert, iets doet beleven én begrijpen dat zoveel groter is dan het zelf is, en dat wij zijn.

Milo Rau is een vurige strijder tegen alles wat onze democratie en onze vrijheid bedriegt, een woeste vakman die kunst maakt die direct inhaakt op de wereld, theater dat even direct en simpel is als een vuistslag, en dat de realiteit bespuwt met zijn eigen leugens, zijn ongelijkheden, zijn onrecht en zijn discriminatie

Terwijl in kringen met politiek correcte rotzooi en culturele segregatie Rau’s Antigone wordt geminacht als cultureel imperialistisch, dompelt de avond je onder in een vreemdheid die elke beschuldiging van culturele toe-eigening trotseert(…) kunst kan geweld overstijgen, waar dan ook.

met Frederico Araujo, Pablo Casella, Sara De Bosschere, Arne De Tremerie 

op video Kay Sara, Gracinha Donato, Célia Maracajà, Choir of militants of Movimento dos Trabalhadores Rurais sem Terra (MST), and as Tiresias, Ailton Krenak 

tekst Milo Rau & ensemble 

concept & regie Milo Rau 

dramaturgie Giacomo Bisordi 

dramaturgische medewerking Douglas Estevam, Martha Kiss Perrone 

assistent dramaturgie Kaatje De Geest, Carmen Hornbostel 

muziekontwerp Elia Rediger, Pablo Casella 

decorontwerp Anton Lukas 

kostuumontwerp Gabriela Cherubini, Jo De Visscher, Anton Lukas 

lichtontwerp Dennis Diels 

video-ontwerp Moritz von Dungern 

video making of Fernando Nogari 

videomontage Joris Vertenten 

medewerking concept, research & dramaturgie Eva-Maria Bertschy 

productie NTGent 

coproductie The International Institute of Political Murder (IIPM), Festival d’Avignon, Romaeuropa Festival, Factory International (Manchester), La Villette (Parijs), Tandem – Scène nationale (Arras Douai), Künstlerhaus Mousonturm (Frankfurt), Equinoxe Scène Nationale (Châteauroux), Wiener Festwochen 

in samenwerking met Movimento dos Trabalhadores Rurais Sem Terra (MST) 

met de steun van Goethe Institut Saõ Paulo, PRO HELVETIA programme COINCIDENCIA – Kulturausch Schweiz – Südamerika, The Belgian Tax Shelter 

met dank aan Carolina Bufolin 

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten