Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Circus Charms (7+)


Frank & René Groothof | Ensemble Seasession

© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
vr 10 sep
16:00
De Krakeling
vr 10 sep
19:30
De Krakeling

Theaterzaal | 60 minuten

Frank en René Groothof, die voor het eerst sinds jaren weer samen op het podium staan, zijn spreekstalmeesters in deze familievoorstelling die niet te beschrijven is. “Hilarisch, eigenzinnig en ontroerend.”, noemt NRC deze variété-avond vol muziek, sketches, circusacts en film, waarin tegendraadse onzin hoogtij viert. Ze gaan aan de haal met de krankzinnige verhalen van Daniil Charms, Ruslands grootste absurdistische schrijver. Slapstick en tegendraadse onzin van komische broers Frank en René Groothof.

Frank en René zijn vooral met elkaar bezig. Vertellen elkaar verhalen, sprookjes, maken ruzie. Broedertwist en broederliefde strijden om aandacht. Regelmatig komt het tot scheld- en vechtpartijen, waarna verzoening volgt. Iedere keer als ze een act aankondigen, of het nou acrobaten-, clowns- of trapeze-acts zijn, speelt circusorkest SeaSession Russische muziek, uitgevoerd door acht bevlogen musici. Frank en René gaan klieren, maar raken toch gefascineerd door de muziek, en willen meedoen. Na avonturen van de broers met haaien, kolibri’s en Azteken in Brazilië volgt er een uitbundige finale.

Het Parool: “De confrontaties gebeuren nu eens met de van logica gespeende dialoogjes van Charms, dan weer met rake slapstick – de twee zeventigers zijn nog opmerkelijk soepel. De dynamiek is bekend van Bert en Ernie of De Dikke en de Dunne. De muziek schettert en bonkt en klinkt verbazend modern en het toneel ziet er feestelijk vol uit. Sjeng Schupp maakte mooie animaties die hij live veejayt op de muziek.”

Circus Charms weet precies de juiste toon te treffen: aanstekelijk en ontwapenend leven Kolja en Petja in het fraai vormgegeven circus hun stoutste dromen uit, van de perfecte imitatie van een bokje tot een spannende vliegreis naar Brazilië.

De broers Groothof zijn onweerstaanbaar grappig, maar ook de acht musici mogen er zijn.

De absurdistische variétéshow is een voltreffer: hilarisch, eigenzinnig en ontroerend.

© Hans Hijmering
© Hans Hijmering
© Hans Hijmering

concept Pauline Post

spel, zang en regie René Groothof, Frank Groothof
animatiefilms en spel Sjeng Schupp
decor en kostuums Lynne Leegte
eindregie Aike Dirkzwager
muziek Russische kamermuziek uit de jaren ’20, Alexander Mosolov, Alexei Deshevov, Arno Babadjanjan, Alexej Zhivotov, Leonid Polovinkin, Dmitri Sjostakovitsj
fluit Ingrid Geerlings
hobo Evert Weidner
hoorn Sergei Dovgaliouk
viool Marijke van Kooten
cello Anneke Janssen
contrabas Quirijn van Regteren Altena
slagwerk Pepe Garçia
piano Pauline Post

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten