Programma
& Tickets
3 t/m 13 september 2020 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

CITIZEN K.


Trouble man | Het Nationale Theater | Sadettin Kirmiziyüz

© Sanne Peper
© Sanne Peper
di 10 sep
20:30
ITA

Grote Zaal | 100 minuten

Aansluitend op ma 09 sept | Filosofisch nagesprek met Laura Minderhoud (toegang gratis)

Voorafgaand op ma 10 sept, 19.00 uur | Interactief gesprek met de jury (gratis)

Toen theatermaker en schrijver Sadettin Kirmiziyüz niet lang geleden in de trein op een vrije plek plaats wilde nemen, vroegen de twee mensen die er al zaten ‘of hij niet ergens anders kon gaan zitten’. Ze wezen naar een stoel verderop, naast een jongeman met Noord-Afrikaans uiterlijk.

Dergelijke voorbeelden heeft Kirmiziyüz, die zowel bij het rijden langs de IJssel bij Zutphen als bij het horen van Turkse muziek het gevoel krijgt thuis te komen, in overvloed. Dáárover maakte hij theater. Citizen K. is (alweer) ‘een overdonderende voorstelling’, volgens de Volkskrant.

Kirmiziyüz vertrekt vanuit de vraag waarom identiteit anno 2019 zo’n belangrijke rol speelt. Hij begint bij zichzelf. We maken een reis door zijn leven en door Nederland. Met livemuziek van multi-instrumentalist Kaspar Schellingerhout en eindregie van Casper Vandeputte, waarmee Kirmiziyüz ook het enorm succesvolle Somedaymyprincewill.com maakte.

Door de interactie met muzikant Kaspar Schellingerhout ontstaat er een schurende dialoog en ontstijgt de voorstelling het particuliere verhaal. Samen met de consequent volgehouden vormvastheid van de voorstelling zorgt dit ervoor dat je als publiek haarfijn ziet en ervaart hoe racisme en onbegrip zich in ons land manifesteren.

Citizen K. is een van die zeldzame parels die net zo hartverwarmend is als dat het koud om het hart slaat.

Sadettin Kirmiziyüz laat met een overdonderende voorstelling zien dat hij nog lang niet is uitgesproken over afkomst.

Tussen schaamte en trots, moet Sadettin Kirmiziyüz balanceren als iemand met een dubbele identiteit. Zijn prachtige voorstelling begint ingetogen, maar escaleert tot woede.

concept, tekst en spel Sadettin Kirmiziyüz

muziek en spel Kaspar Schellingerhout
regie en tekst Casper Vandeputte
dramaturgie Liet Lenshoek
decor Sacha Zwiers
kostuums Lotte Goos
licht Gé Wegman

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!