5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

D̶A̶R̶K̶MATTER

Cherish Menzo | Frascati Producties | GRIP

Bas de Brouwer

Tickets

5 sepITARabozaal80 minutenEindtijd 21:20

do 5 sep
20:00
ITA

Prijzen en nominaties

Cherish Menzo is de winnaar van de BNG Bank Theaterprijs 2023, winnaar van de Regieprijs Nederlands Theater Festival 2023, is geselecteerd door de Officiële Juryselectie van Het Nederlands Theater Festival 2023 en de juryselectie van Het Theaterfestival 2023 (Vlaanderen). Zij werd genomineerd voor de VSCD Mime/Performance Prijs 2023, voor de VSCD Zwaan voor de meest indrukwekkende dansproductie 2023 en voor de Acteursgilde Theaterprijzen 2023.

 

D̶A̶R̶K̶MATTER

Cherish Menzo / Frascati Producties / GRIP

In een futuristisch universum transformeert Cherish Menzo het Zwarte lichaam met krachtige danstaal. Samen met Camilo Mejía Cortés trekt ze in D̶A̶R̶K̶MATTERogenschijnlijk herkenbare beelden uit elkaar en kneden deze tot een geheel eigen dans- en bewegingstaal. Reis af naar het gitzwarte, punky en vervreemdende D̶A̶R̶K̶MATTER-universum waar de mogelijkheden van het lichaam tot het maximale worden opgerekt. Tegen de achtergrond van een apocalyptisch jungle-decor, voorzien van filmische soundtrack, ontstaat een duister én beeldschoon spel met het hypothetische lichaam. 

Voor D̶A̶R̶K̶MATTER put Menzouit de hiphop- en rapcultuur, posthumanisme en afrofuturisme; een stroming die zich richt op een toekomst waarin zwarte mensen in een hypertechnische en gedekoloniseerde wereld leven. Of waarin kolonisatie nooit heeft plaatsgevonden.  Om haar universum te creëren, vond Menzoinspiratie in de ruimte. In donkere materie, waar sterren en zwarte gaten elkaar ontmoeten en met elkaar botsen. Juist in deze botsingen kan een nieuw, (afro)futuristisch en raadselachtig lichaam ontstaan. Precies dáár kan je een nieuwe bewegingstaal ontwikkelen.

Vorig jaar konden we om praktische redenen D̶A̶R̶K̶MATTER  niet laten zien. Dit jaar gelukkig – alsnog – wel!

DARKMATTERis van een zeldzame schurende schoonheid. Niet vaak dit seizoen werd de jury dusdanig van de stoelen geblazen door de pure kracht en noodzaak van een voorstelling. DARKMATTERis een krachtig emancipatoir statement. De jury prijst de onontkoombare kracht en onverbiddelijkheid van deze voorstelling.  

Of ze nu wankelen op hun stiletto-latexlaarzen of naakt door de zwarte verf glibberen, het duo verrast na elke black-out met krachtige beelden […] een poëtische representatiekritiek die de rijkdom van het zwart zijn viert.

De performance Darkmatter geeft een spannende en vervreemdende lading aan ‘donkere materie’.

Het is een openbaar, theatraal ritueel, met reinigende krachten en technisch ongelooflijk sterk opgebouwd.

concept en choreografie Cherish Menzo

creatie en uitvoering Cherish Menzo en Camilo Mejía Cortés

lichtontwerp Niels Runderkamp

muziekcompositie Gagi Petrovic en Michael Nunes

mastering Gagi Petrovic

scenografie Morgana Machado Marques

zang- en tekstcoach BOИSU en Shari Kok-Sey-Tjong

kostuumontwerp JustTatty.com

dramaturgie Renée Copraij en Benjamin Kahn

text Cherish Menzo, Camilo Mejía Cortés, BOИSU, Shari Kok-Sey-Tjong

artistiek advies Christian Yav en Nicole Geertruida

techniek Niels Runderkamp en Amber Stallenberg/ Nele Verreyken

stemmen distorted rap choir via distortedrapchoir.com

productie Frascati Producties, GRIP

internationale spreiding A Propic – Line Rousseau, Marion Gauvent, Lara van Lookeren

coproductie De Coproducers (NL), Kunstenfestivaldesarts (Brussel, BE), CCN-Ballet national de Marseille dans le cadre de l’accueil studio / Ministère de la Culture (FR), actoral festival (Marseille, FR), STUK (Leuven, BE), La Villette (Parijs, FR), Beursschouwburg (Brussel, BE), Festival d’Automne à Paris (FR), Perpodium (Antwerpen, BE)

in samenwerking met Trill (Leuven, BE), WijzijnDOX (Utrecht, NL)

met de financiële steun van de Vlaamse Overheid, Ammodo, Fonds Podiumkunsten, de Taxshelter van de Belgische Federale Overheid, Cronos Invest

met dank aan Eric Cyuzuzo, Jan Fedinger, Dries Douibi, Khadija El Kharraz Alami

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten