5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

De Dappere Soldaat


Toneelschuur Producties | Steef de Jong

Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
do 7 sep
20:30
Theater Bellevue
vr 8 sep
20:30
Theater Bellevue
za 9 sep
20:30
Theater Bellevue

Grote zaal | 90 minuten

Zaterdag 9 september zal gebaren tolk Mauricio de Kok tolken èn meespelen. Om 20.00, een half uur voor de voorstelling van zaterdag 9 september, is er een korte Meet&See in de zaal. Dit is een ontmoeting tussen Steef de Jong, tolk Mauricio de Kok en het dove/slechthorende publiek, waarin de dubbelrollen worden uitgelegd. Dit is een enorme meerwaarde voor het kunnen volgen van de voorstelling als je een auditieve beperking hebt.

Malou Gorter werd voor haar rol in De Dappere Soldaat genomineerd voor de Colombina 2023

Drie vrouwen missen hun mannen, die vechten aan het front. Nadine bezingt haar bewondering en liefde voor haar ‘dappere huzaar’ als plots Bumerli haar slaapkamer binnendringt. Als deserteur en pacifist wil hij ontsnappen aan de strijd. In zijn revolver bewaart hij chocolaatjes in plaats van kogels.

Nadina raakt gecharmeerd van deze ‘kleine chocoladesoldaat’. Zijn eigenzinnige mening over de onzin van oorlog verwart haar. Hij is een deserteur, een lafaard dus. Maar wat betekent het eigenlijk echt om dapper te zijn?

De Dappere Soldaat is geïnspireerd op de gelijknamige operette van Oscar Straus uit 1908. In deze komische voorstelling combineert Steef de Jong op inventieve wijze decor, beeld, tekst, muziek en spel. Met een vrolijke, ironische toon komt hij tot de kern van De Dappere Soldaat: ‘Wat is het waard om voor te vechten?’

Double Bill aanbieding

Zaterdag 9 sep: Shut Up and Play with Me (19.00) en De Dappere Soldaat (20.30)

Bestel kaarten voor beide voorstellingen op de zaterdagavond en ontvang korting bij het afrekenen.

Steef de Jong bouwt met De Dappere Soldaat verder aan zijn volstrekt eigen theateruniversum van bordkarton. De Dappere Soldaat is een operette uit 1908 van Oscar Strauss door de makers naar het nu gehaald. Hoewel de personages verwoede pogingen doen om via de fantasie de oorlog te ontvluchten, dringt deze zich gedurende de voorstelling steeds weer op.

Goed voor een avondje heerlijk, ongecompliceerd vermaak waar het speelplezier vanaf spat.

Verheijen is als komiek in topvorm. Zijn tekstbehandeling en spel zijn formidabel.

Wonderschoon […] een virtuoos spel met dubbelrol op dubbelrol.

De drie spelers leven zich met zichtbaar genoegen uit.

Een knutselaar met karton om verliefd op te worden.

regie + scenografie Steef de Jong

geïnspireerd op de operette van Oscar Straus

tekst Louis van Beek

spel Diewertje Dir, Malou Gorter, Rop Verheijen

licht Casper Leemhuis kostuums Willy Veen, Ina Veen

geluid Maarten de Rooij, Steef de Jong

uitvoering decor Coen Schut, Steef de Jong, Stephan Nelissen, Casper Leemhuis

artistiek advies Ina Veen

Tolk Nederlandse gebarentaal Maurico de Kok

text on stage Clarissa van den Elzen, Anne Laurijssen

met dank aan Groots en Meeslepend, onze Vrienden en Talentbegunstigers

fotografie Annaleen Louwes

ontwerp Esther Noyons

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten