De dokter
ITA - Ensemble | Robert Icke
ITA Rabozaal | 2 uur en 45 min incl. pauze
Op donderdag 8 sept wordt de voorstelling Engels boventiteld en op vrijdag 9 sept wordt de voorstelling afgesloten met een nagesprek.
Raciale vooroordelen en verborgen agenda’s: het maakt De dokter tot een thriller waarin botsende opvattingen over de manier waarop we onszelf en de wereld waarin wij vandaag leven zien een explosieve cocktail vormen.
Een meisje ligt op sterven in een ziekenhuiskamer. Een priester wil naar binnen, maar haar dokter staat het niet toe. Zo begint Professor Bernhardi uit 1912 van de Oostenrijkse toneelschrijver en huisarts Arthur Schnitzler, waar De dokter van Internationaal Theater Amsterdam losjes op is gebaseerd. De joodse dokter Bernhardi is in de bewerking van regisseur Robert Icke een vrouw geworden: Ruth Wolff, gespeeld door Janni Goslinga.
Door het incident komt zij van buitenaf zo zwaar onder vuur te liggen dat het voortbestaan van haar ziekenhuis in het gedrang komt. Tegelijk maakt een collega van de zaak misbruik om een interne benoemingsprocedure naar zijn hand te zetten.
Regisseur Robert Icke wordt beschouwd als hét grote talent van het Britse toneel. Hij heeft een groot hart voor klassiek repertoire, dat hij op een persoonlijke en radicale manier bewerkt. Dat was eerder te zien in de voorstellingen Oedipus, Judas en Kinderen van Nora die hij speciaal voor ITA schreef en regisseerde. Met De dokter maakte hij een eigentijdse bewerking van Professor Bernhardi van Arthur Schnitzler.
Met De dokter brengt regisseur Robert Icke bij ITA een zeer ambitieus ideeënstuk waarin een zinderende wervelwind aan actuele pijnpunten en complexe thema’s voorbijkomt. In strak versneden scènes behandelt deze voorstelling filosofische, maatschappelijke en ethische dilemma’s, zonder ergens voorbij te gaan aan de menselijke maat. De dokter is beklemmend actueel, overweldigend en onverwacht ontroerend. Het is een stuk dat je laat nadenken over je eigen, onvermijdelijk subjectieve perspectief waarmee je je tot het identiteitsdebat verhoudt.
Een overweldigend en interessant stuk dat uitnodigt tot een lange nazit. (…) Geweldig spelende cast.
IJzersterke cast, tekst en enscenering (…) Magistraal identiteitsdebat (…) Magnifieke Janni Goslinga.
Indrukwekkende productie. (…) In de eerste anderhalf van deze bijna drie uur durende voorstelling is iedereen alsmaar zó opgewonden en vijandig en zó ontzettend snedig, dat een onderhuids gevoel van paniek ontstaat. Vast exact de bedoeling van Britse regisseur Robert Icke, die met deze indrukwekkende productie alweer voor de derde keer te zien is bij ITA.
Boeiend denkstuk over genderongelijkheid, racisme en klassenverschil. (…) Als geen ander kan Janni Goslinga doseren. Als haar personage breekt, duurt dat niet lang: ze herpakt zichzelf, maar laat in haar gekwetste mimiek de pijn en het verdriet doorwerken. In alle hardheid vindt Goslinga zo altijd een vorm van menselijkheid.
Sprankelt, bruist en raakt diep.


