Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De Gabber Opera


URLAND | Theater Rotterdam

©Julian Maiwald
©Julian Maiwald
©Julian Maiwald
do 1 sep
20:00
ITA
vr 2 sep
20:00
ITA

Rabozaal ITA | 1 uur en 10 min

“Kom in ons midden nu, Dreuner, o, Dreuner. Schud de aardbodem, machtige Schokker.” (uit De Bacchanten van Euripides, 406 v Chr.)

Performancecollectief URLAND scheert de koppen kaal en maakt een hardcore trip voor iedereen die smacht naar een theatrale uitspatting. De Gabber Opera is geïnspireerd op De Bacchanten van Euripides, en laat de tijdloze hang van de mens naar verdoving en extase zien. In een door God verlaten landschap zien we vier kale nimfen die in de roes vinden wat ze kwijt waren, en kwijtraken wat van hen was. Een Groot Verhaal over het ritueel, de roes, en het allesverslindende Niets.

De UR-triënnale is een driejaarlijks theaterfestival waarin performancecollectief URLAND zichzelf uitnodigt om eigen werk kritisch te bekijken. Na De UR-triënnale 2018 waarin ‘het vroege werk’ centraal stond, nu in deze editie: ‘de eerstgeborene’. De Gabber Opera is URLAND’s eerste voorstelling uit 2010.

Wegens ziekte neemt Phi Nguyen op 1 en 2 september de rol over van Ludwig Bindervoet.

In deze ode aan de roes van het nachtleven verbeelden vier in een glazen kubus opgesloten gabberhousers met een superieure herhalingsmimografie de leegte van hun/het dagelijks leven. Tot een oppergabber hen de wereld in komt halen. Goddelijk licht, operamuziek en gezongen flarden uit EuripidesBacchanten geeft hun kleine verhaal een grootse omkadering.  

De Gabber Opera is een remake van het stuk dat de vijf theatermakers van Urland 11 jaar geleden als tweede- en derdejaars toneelschoolstudenten maakten, maar voelt als een actuele voorstelling. De clubs zijn al tijden dicht maar in De Gabber Opera kunnen we weer heel even proeven van het nachtleven.

©Julian Maiwald
©Julian Maiwald
©Julian Maiwald

Van en met Ludwig Bindervoet, Thomas Dudkiewicz, Marijn Alexander de Jong, Karel van Laere, Jimi Zoet

Productie URLAND
Coproductie Theater Rotterdam
Lichtontwerp Varja Klosse i.s.m. Marijn Alexander de Jong en Karel van Laere
Kostuum Kostuumatelier Theater Rotterdam (Karin van der Leeuw en Erik Bosman)
Compositie opera en koorstukken Annelinde Bruijs
Compositie voorstelling Jimi Zoet
Techniek Denzo Theatertechniek (André Goos), Marcel Janssen, Nathanaël De Rop
Productieleiding Elise de Fooij
Productieleiding contextprogramma Mara Liza de Bakker
Grafisch ontwerp Ruben Verkuylen
Fotografie Sandra Zegarra Patow
Publiciteit Esra J. Merkel
Zakelijke leiding Jens Besse

Bijzondere dank aan Contextprogramma URLAND in samenwerking met Operator Radio & Theater Rotterdam. URLAND wordt mede mogelijk gemaakt door Gemeente Rotterdam en Fonds Podiumkunsten.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten