Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De Gliphoeve


Orkater | Bijlmer Parktheater

© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
vr 3 sep
20:30
ITA
za 4 sep
20:30
ITA

Rabozaal | 90 minuten

LET OP | Voor de voorstellingen in Internationaal Theater Amsterdam volgen wij de bezoekvoorwaarden van ITA. Om voorstellingen in ITA te bezoeken heeft u een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

Na de Surinaamse Onafhankelijkheid in 1975 komt Etta met haar kinderen naar Nederland. Vol verwachting, energie en humor probeert deze sterke moeder haar kinderen een plek te geven in hun nieuwe land. Maar niemand zit op hen te wachten, er is geen werk en er zijn geen woningen. Het gezin komt terecht in gekraakte flat De Gliphoeve in de Bijlmermeer. Ondanks het beton en de soms bittere armoede, vindt men er warmte: in eten en drinken, in muziek en in de gedeelde vastberaden wil om te slagen. Maar het kleine gezin wordt ook flink op de proef gesteld. Een meeslepend muzikaal familiedrama over heimwee en integratie.

Na het succesvolle Woiski vs. Woiski is De Gliphoeve deel twee van een muzikale trilogie over de komst van de eerste generatie Surinamers naar Nederland.

“Na afloop zijn de ruim dertig mensen in de zaal laaiend enthousiast. Geen wonder, ze hebben een meeslepende muziekvoorstelling gezien. Waarin Daniël Kolf alles uit de kast haalt als verslaafde drugsdealer en Manoushka Zeegelaar-Breeveld moeiteloos het evenwicht vindt tussen de kracht en de kwetsbaarheid van zijn moeder. Voor zo’n theateravond mogen ze gerust twintig wattenstaven tegelijk in mijn neus boren.” – Starnieuws.

De Gliphoeve is een relevant en muzikaal familieverhaal over de kloof tussen zwarte en witte mensen in Nederland. Mede door de grote rol van de verrassende muziek vinden de spelers een fijne balans tussen verdriet en humor. Boven alles is De Gliphoeve een gulle viering van saamhorigheid.

De makers zijn er goed in geslaagd om aan de hand van dit familieverhaal de geschiedenis van de exodus van Surinamers na de onafhankelijkheid weer te geven.

© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa
© Elisabetta Agyeiwaa

regie Geert Lageveen

tekst Bodil de la Parra, Maarten van Hinte, Geert Lageveen
spel Manoushka Zeegelaar Breeveld, Daniël Kolf, Dionne Verwey, Gery Mendes
muzikale leiding Gery Mendes
muziek Gery Mendes, Sophie Anglionin, Walther Muringen, Sanne Landvreugd
dramaturgie Maarten van Hinte
decor Ruben Wijnstok
kostuums Arien de Vries
regieassistentie Priscilla Vaudelle

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten