Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De Hokje


Theater Bellevue | Dunya Khayame

© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster

Niet te zien tijdens het festival.

Een vlijmscherpe, razendsnelle thriller over het misbruiken van vooroordelen.

De beruchte crimineel Anouar K. geeft een televisieinterview waarin hij wordt bevraagd over zijn criminele verleden. Als duidelijk wordt wat voor vernietigende impact zijn daden op de samenleving hebben gehad, wordt het Anouar te heet onder de voeten. We komen onbedoeld achter een schokkend geheim. Anouars zus, die advocaat is, probeert het gesprek en haar eigen reputatie nog te redden, maar dan ontspoort het interview totaal. De Hokje maakt op virtuoze wijze een einde aan de onverminderde focus op etniciteit en afkomst.

Deze voorstelling van haast Shakespeareaanse proporties is dit jaar de favoriet van De WijkJury, een groep Amsterdammers met verschillende culturele achtergronden en wonend in diverse Amsterdamse wijken. Zij bezoeken ieder jaar vijftien voorstellingen waarna ze er één selecteren voor het Nederlands Theater Festival.

In het stuk wordt zowel grappig als satirisch gespeeld met de ernstige markt voor clichés en de hokjesgeest. De Hokje zit vol humor met snelle dialogen en scènewisselingen naar scherpe monologen (…) Met een Quentin Tarantino-achtige ontknoping waarin het wapen duister achtereenvolgend op elkaar wordt gericht met een air van slapstick.

Heerlijke, doldwaze satire vol hete hangijzers.

Vanwege de scherpe, geestige dialogen, het onderuithalen van stigmatiseren en hokjesdenken, het hilarisch toenemende absurdisme en het prima spel van alle drie de acteurs is De Hokje een geslaagde satire over een relevant onderwerp.

In regie van Tim Kamps zijn de scènes even tenenkrommend als komisch.

© Casper Koster
© Casper Koster
© Casper Koster

tekst en concept Dunya Khayame

regie en concept Tim Kamps
spel Maryam Hassouni, Olaf Ait Tami, Randy Fokke
vormgeving Robin Vogel
kostuums Maartje Wevers
teaser Tim Kamps, Melvin Simons
een productie van Theater Bellevue

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten