Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De Poolse bruid


NNT | TgECHO

© Polle B. Willemsen
© Polle B. Willemsen
© Polle B. Willemsen
© Polle B. Willemsen
vr 3 sep
20:30
Compagnietheater
za 4 sep
20:30
Compagnietheater

Grote Zaal | 105 minuten

LET OP | Voor de voorstellingen in Compagnietheater volgen wij de bezoekvoorwaarden van het Compagnietheater. Om voorstellingen in Compagnietheater te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

De Poolse bruid werd door de Nederlandse Toneeljury geselecteerd als één van de beste voorstellingen van seizoen 2019-2020.

“Hartverscheurend mooi.” – Theaterkrant

Een Poolse vrouw ontkomt op het Groningse platteland aan haar Nederlandse pooiers. Gewond vlucht ze naar de boerderij van een stugge boer. Hij draagt haar naar binnen, geeft haar schone kleren en te eten. Tussen deze twee mensen, eilanden op zichzelf die elkaars taal niet spreken, ontstaat in gebaar en gebroken Nederlands toch een voorzichtig gesprek. Ze leren elkaar steeds beter kennen, er ontstaat een band die langzaam intiemer wordt. Maar de buitenwereld valt niet eeuwig op afstand te houden en het gevaar kruipt langzaam dichterbij.

In 1998 verscheen De Poolse Bruid. De film won twee Gouden Kalveren, kreeg een Golden Globe-nominatie en is in Groningen nog altijd de best bekeken film ooit. Omdat het platteland in hoog tempo aan het veranderen is, nam actrice Lotte Dunselman het initiatief voor een theaterbewerking van de film. De tekst voor deze toneelbewerking is van Jibbe Willems. Hij weet op indrukwekkende wijze woorden te geven aan het landschap, de stilte en dat wat niet gezegd wordt in de oorspronkelijke film.

Het voortdurende spel in afstand en nabijheid komt niet alleen tot uiting in het kleurrijke spel van Lotte Dunselman en Paul van der Laan, maar ook in de toneelbewerking van Jibbe Willems. De Poolse Bruid is een aangrijpend portret van twee mensen die onderzoeken tot hoeveel liefde ze nog in staat zijn.

Een imponerende performance, zonder opsmuk.

Jibbe Willems roept in zijn schitterende tekst een complete wereld op, zo ongelooflijk evocatief dat voor je geestesoog die uitgestrekte weilanden, die woeste bomen en jagende luchten als vanzelf verschijnen. Een onvergetelijke voorstelling.

Adembenemend minimaal.

© Polle B. Willemsen
© Polle B. Willemsen
© Polle B. Willemsen

tekst Jibbe Willems (gebaseerd op het oorspronkelijke scenario van Kees van der Hulst)

regie Lies van de Wiel
spel Lotte Dunselman, Paul van der Laan
muziek Bert Hadders, Joost Dijkema
kostuums Freja Roelofs
lichtontwerp Koos de Vries
geluidsontwerp Peter Zwart
naam fotograaf campagnebeeld Martijn Halie
naam fotograaf scènefoto’s Polle B Willemsen

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten