Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De Staat van het Theater


Guy Weizman | NITE (Noord Nederlands Toneel) | Club Guy & Roni

© Reyer Boxem
do 2 sep
17:00
ITA

Rabozaal | 60 minuten

Tickets voor dit programma zijn deels los en deels verkrijgbaar als onderdeel van een NTF PRO dagpas. Voor slechts €50 kun je de gehele dag programma’s bezoeken. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem hier! Na betaling krijg je via e-mail een link toegestuurd waarmee je jouw favoriete NTF PRO-programma kunt samenstellen.

De Staat van het Theater in Internationaal Theater Amsterdam is de traditionele opening van het Nederlands Theater festival en markeert tevens de start van het nieuwe theaterseizoen. Dit jaar wordt De Staat van het Theater gepresenteerd door Guy Weizman, regisseur, choreograaf en sinds 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel (NNT) en internationaal dansgezelschap Club Guy & Roni.

Al sinds 2006 geven diverse prominenten uit het culturele veld, waaronder Milo Rau, Ivo van Hove, Pierre Audi, Joop van den Ende en Jet Bussemaker, met De Staat van het Theater hun visie op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Regelmatig was de toespraak aanleiding voor de nodige discours. De Staat van het Theater maakt deel uit van het NTF PRO programma voor theater professionals.

Guy Weizman
Guy Weizman (1973, Tel Aviv, Israël) is sinds 2017 artistiek leider van het Noord Nederlands Toneel en leidt vanuit Theater de Machinefabriek naast het Noord Nederlands Toneel ook het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni. Onder de naam NITE (nationaal interdisciplinair theater ensemble) maken de gezelschappen samen grootse, interdisciplinaire voorstellingen die in binnen-en buitenland touren. Afgelopen jaar bouwde zij het virtuele theater NITE Hotel. Weizman groeide op in een Joods-Marokkaans gezin en woont en werkt nu al meer dan 20 jaar vanuit Groningen.

Guy Weizman begon zijn carrière als danser in het Bat-Sheva Ensemble in Tel Aviv. Daarna danste hij bij verschillende gezelschappen in Berlijn, Barcelona en bij Galili Dance in Groningen. In 2002 richtte hij samen met Roni Haver (Jeruzalem, 1972) het internationale dansgezelschap Club Guy & Roni op in Groningen. Club Guy & Roni maakte naam met voorstellingen als Alpha Boys (genomineerd voor de Zwaan 2011), L‘Histoire du Soldat (Golden Mask Award 2013, Rusland), Midnight Rising (winnaar Zwaan meest indrukwekkende dansproductie 2013) en Naked Lunch (winnaar Zwaan 2014 voor danser Igor Podsiadly). Zijn debuutvoorstelling als artistiek directeur van het Noord Nederlands Toneel, Carrousel, werd genomineerd voor de Mimeprijs en voor de voorstelling Salam ontvang hij de Regieprijs 2018 van de Nederlandse Toneeljury.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten