5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

De Staat van het Theater door Eric de Vroedt

Fotograaf: Gordon Meuleman

Tickets

7 sepDe Kleine Komedie

do 7 sep
17:00
De Kleine Komedie

Kaarten bestel je via de knop Tickets. Daar kun je voor alle NTF PRO programmaonderdelen kaarten kopen. Stel hier je route samen voor elkaar (of als groep) en stapel per persoon korting op de totale ticketkosten. Wil je 1 programma onderdeel volgen? Dat kan natuurlijk ook.
Kies welke dag (7 of 8 september), vink het programma onderdeel aan en ga naar afrekenen.

De Staat van het Theater door Eric de Vroedt

LIVESTREAM VANAF 17:00 UUR VIA DEZE LINK

De Staat van het Theater, de officiële opening van het Nederlands Theater Festival mag graag de gemoederen in beweging brengen of op andere wijze inspireren.

Regisseur, schrijver en artistiek leider van Het Nationale Theater Eric de Vroedt draagt dit jaar de Staat van het Theater voor op donderdag 7 september om 17:00 uur in de Kleine Komedie te Amsterdam. De Vroedt geeft hiermee de aftrap voor het nieuwe theaterseizoen in het teken van “prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater” .

Eric de Vroedt, artistiek leider Het Nationale Theater:
“Terwijl de wereld wordt geteisterd door hittegolven, monsterstormen, militaire coups en politieke aardverschuivingen, terwijl diverse groepen in de samenleving steeds radicaler tegenover elkaar staan, terwijl burgers, overheid, instituten en bedrijven worstelen met de hoognodige transitie en vernieuwing die vaak op zich laat wachten, wordt er ondertussen in dit land prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater gemaakt. Vol trots op mijn collega’s en hun werk spreek ik dit jaar de Staat van het Theater uit. Niet om te benoemen wat er allemaal verkeerd gaat of wat zou moeten zijn. Laat ik eens proberen te benoemen wat er is, wie wij zijn, wat ik ben en waarom nu al meer dan dertig jaar doe wat ik doe.”

Over Eric de Vroedt
Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement en een opgeschroefde, gestileerde speelstijl, afgewisseld met momenten van emotionele zelfreflectie. De brede maatschappelijke betrokkenheid van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. Hij bespreekt de kloof tussen centrum en periferie, rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme. Ook houdt hij zijn persoonlijke familiegeschiedenis tegen het licht en onderzoekt hoe het koloniale systeem in Nederlands-Indië sporen achterlaat in een mensenleven.

Eric de Vroedt maakte bij Het Nationale Theater o.a. Race (2016), The Nation (2017), De wereld volgens John (2019), De eeuw van mijn moeder (2021), Leedvermaak-trilogie (2022) en Laagland (2023). Op dit moment maakt hij i.s.m. Saman Amini Disgraced. Voorjaar ’24 volgt zijn nieuwste stuk, Brown Sugar Baby.

De Staat van het Theater is de traditionele openingsspeech van het Nederlands Theater Festival en opent daarmee ook het nieuwe theaterseizoen. Op geheel eigen wijze geeft de spreker zijn of haar visie op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Eerder werd de Staat onder meer verzorgd door Alida Dors (2022), Guy Weizman (2021) en Milo Rau (2020).

De Staat van het Theater is onderdeel van NTF PRO, het professionals programma dat op 7 en 8 september plaatsvindt tijdens het Nederlands Theater Festival. Klik hier voor het hele programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten