5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

De Staat van het Theater door Eric de Vroedt

Fotograaf: Gordon Meuleman
do 7 sep
17:00
De Kleine Komedie

60 minuten | Eindtijd 18:00

Kaarten bestel je via de knop Tickets. Daar kun je voor alle NTF PRO programmaonderdelen kaarten kopen. Stel hier je route samen voor elkaar (of als groep) en stapel per persoon korting op de totale ticketkosten. Wil je 1 programma onderdeel volgen? Dat kan natuurlijk ook.
Kies welke dag (7 of 8 september), vink het programma onderdeel aan en ga naar afrekenen.

LIVESTREAM VANAF 17:00 UUR VIA DEZE LINK

De Staat van het Theater, de officiële opening van het Nederlands Theater Festival mag graag de gemoederen in beweging brengen of op andere wijze inspireren.

Regisseur, schrijver en artistiek leider van Het Nationale Theater Eric de Vroedt draagt dit jaar de Staat van het Theater voor op donderdag 7 september om 17:00 uur in de Kleine Komedie te Amsterdam. De Vroedt geeft hiermee de aftrap voor het nieuwe theaterseizoen in het teken van “prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater” .

Eric de Vroedt, artistiek leider Het Nationale Theater:
“Terwijl de wereld wordt geteisterd door hittegolven, monsterstormen, militaire coups en politieke aardverschuivingen, terwijl diverse groepen in de samenleving steeds radicaler tegenover elkaar staan, terwijl burgers, overheid, instituten en bedrijven worstelen met de hoognodige transitie en vernieuwing die vaak op zich laat wachten, wordt er ondertussen in dit land prachtig, urgent, meeslepend en onontkoombaar theater gemaakt. Vol trots op mijn collega’s en hun werk spreek ik dit jaar de Staat van het Theater uit. Niet om te benoemen wat er allemaal verkeerd gaat of wat zou moeten zijn. Laat ik eens proberen te benoemen wat er is, wie wij zijn, wat ik ben en waarom nu al meer dan dertig jaar doe wat ik doe.”

Over Eric de Vroedt
Eric de Vroedt is sinds 2018 artistiek leider van Het Nationale Theater. Zijn voorstellingen kenmerken zich door een scherp maatschappelijk engagement en een opgeschroefde, gestileerde speelstijl, afgewisseld met momenten van emotionele zelfreflectie. De brede maatschappelijke betrokkenheid van Eric de Vroedt is in al zijn werk terug te vinden. Hij bespreekt de kloof tussen centrum en periferie, rijk versus arm, randstad versus provincie en kil professionalisme versus hartverwarmend amateurisme. Ook houdt hij zijn persoonlijke familiegeschiedenis tegen het licht en onderzoekt hoe het koloniale systeem in Nederlands-Indië sporen achterlaat in een mensenleven.

Eric de Vroedt maakte bij Het Nationale Theater o.a. Race (2016), The Nation (2017), De wereld volgens John (2019), De eeuw van mijn moeder (2021), Leedvermaak-trilogie (2022) en Laagland (2023). Op dit moment maakt hij i.s.m. Saman Amini Disgraced. Voorjaar ’24 volgt zijn nieuwste stuk, Brown Sugar Baby.

De Staat van het Theater is de traditionele openingsspeech van het Nederlands Theater Festival en opent daarmee ook het nieuwe theaterseizoen. Op geheel eigen wijze geeft de spreker zijn of haar visie op actuele ontwikkelingen binnen en buiten de theatersector. Eerder werd de Staat onder meer verzorgd door Alida Dors (2022), Guy Weizman (2021) en Milo Rau (2020).

De Staat van het Theater is onderdeel van NTF PRO, het professionals programma dat op 7 en 8 september plaatsvindt tijdens het Nederlands Theater Festival. Klik hier voor het hele programma.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten