Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

De zaak Shell


Anoek Nuyens & Rebekka de Wit | Frascati Producties | De Nwe Tijd

© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
do 2 sep
20:30
Frascati
vr 3 sep
20:30
Frascati
za 4 sep
20:30
Frascati
di 7 sep
20:30
Frascati
wo 8 sep
20:30
Frascati
zo 5 sep
20:30
Frascati

Frascati 1 | 90 minuten

LET OP | Voor deze voorstelling  heeft u een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

EXTRA | Op do 2, vr 3 & di 7 sep zijn er aansluitend aan de voorstelling nagesprekken met verschillende gasten. Lees er hier meer over.

IJzersterk verslag van de Klimaatzaak tegen Shell.

Theatermakers/schrijvers/journalisten Anoek Nuyens en Rebekka de Wit volgen het klimaatdebat al jarenlang op de voet. In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. De Toneeljury: “De voorstelling is retorisch ijzersterk, maar verliest geen moment de menselijke maat uit het oog.”

Het is heel bijzonder om over de impact van een theatervoorstelling in de echte wereld te kunnen schrijven. Op 26 mei 2021 deed de rechter uitspraak in de Klimaatzaak en gaf Milieudefensie op bijna alle punten gelijk. Zo actueel kan theater zijn.

Milieudefensie klaagde de oliegigant aan voor klimaatverandering en eist dat deze stopt met zijn vervuilende activiteiten en de bedrijfsvoering radicaal aanpast. Nuyens en De Wit bezochten aandeelhoudersvergaderingen, lazen speeches en interviews van Shell, ploegden akkoorden en beleidsnota’s van overheden door en noteerden de opmerkingen van ooms en buurmannen tijdens het kerstdiner. In De zaak Shell komen de belangrijkste stemmen uit het klimaatdebat samen. We zien hoe geraffineerd iedereen in het debat zijn verantwoordelijk doorschuift naar een andere partij en welke gevolgen dat heeft.

Met De zaak Shell maken Anoek Nuyens en Rebekka de Wit een theatervoorstelling over de steeds groter wordende klimaatcrisis. De voorstelling is retorisch ijzersterk, maar verliest geen moment de menselijke maat uit het oog. De voorstelling toont dat het mogelijk is om kritisch naar de wereld te kijken en tegelijkertijd te blijven luisteren naar verschillende spelers die deze wereld vormgeven.

Een groot, beladen onderwerp toegankelijk gemaakt: De Zaak Shell doet het.

In het theater moet je blijven luisteren, ook naar het perspectief van Shell.

De zaak Shell is een belangrijke voorstelling die door iedereen gezien moet worden, al is het maar om een beetje hoop te houden of te krijgen.

© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers

concept, tekst en spel Anoek Nuyens, Rebekka de Wit

spel Nederland Jaap Spijkers, Janneke Remmers, Musia Mwankumi
spel België Suzanne Grotenhuis, Michael Pas, Musia Mwankumi
eindregie Erik Whien
vormgeving Marloes en Wikke
geluidsontwerp Christiaan Verbeek
kostuum Fransje Christiaans
dramaturgie en tekstbijdrage Freek Vielen
campagnebeeld Studio Caro
scenefotografie Karin Jonkers
productie Frascati Producties, De Nwe Tijd
coproductie Het Nationale Theater
met steun van Fonds 21, Prins Bernhard Cultuurfonds, de Vlaamse gemeenschap

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten