5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Dear Winnie


Jr.c.E.sA.r - KVS - Noord Nederlands Toneel | Junior Mthombeni

Foto: Reyer Boxem
Reyer Boxem
ma 7 sep
20:30
ITA
di 8 sep
20:00
ITA

Grote zaal | 1 uur en 45 minuten, zonder pauze

This performance is multilingual with Dutch and English surtitles. So language is not a problem. LET OP: Om dit stuk veilig te kunnen spelen in tijden van corona werden de nodige aanpassingen gedaan. Er is getracht dit zo goed mogelijk te doen zonder te veel in te boeten op de kwaliteit van de voorstelling.

Negen actrices/zangeressen vertellen in deze bejubelde voorstelling het verhaal van de omstreden ‘moeder van de anti-Apartheid’, Winnie Mandela.

“Originele en bij vlagen schitterende voorstelling die inhoudelijk op bepaalde momenten behoorlijk ongemakkelijk is.”
★★★★ (de Volkskrant)

Theatermaker Junior Mthombeni, de zoon van anti-apartheidsstrijder Maurice Mthombeni, liep al lang rond met het idee om een voorstelling over Winnie Mandela te maken. In het huidige klimaat van raciale verdeeldheid in Europa, vond hij de tijd hoogst rijp. De internationale pers en het publiek reageerden razend enthousiast.

Winnie is geen smetteloze vrouw. Ze is een zwarte vrouw die leefde in een wereld van blanke, suprematistische mannen. Ondanks alle tegenslagen en fouten, gaf ze nooit op. Net daarom is ze een voorbeeld voor vele mensen, zwart maar ook wit. Tot op vandaag geeft ze mensen kracht om te strijden voor meer gelijkheid. De voorstelling verhoudt zich niet alleen tot deze bijzondere vrouw die, ondanks vernedering, misbruik en ballingschap, haar verzet tegen het apartheidsregime onverminderd bleef voortzetten, maar gaat ook over wat wij vandaag kunnen leren van de strijdlust die haar kenmerkte.

In Dear Winnie claimen negen zwarte vrouwen op radicale wijze hun eigen verhaal én dat van Winnie Mandela op het podium. Dat levert een overrompelende muziektheaterperformance van bijna twee uur op. In een energieke mix van theater en dans, zetten de performers elk hun eigen narratief neer en doen daar geen enkele concessie in. Het is een voorstelling die geen vragen inlost, maar woede ventileert en vuur aanwakkert. De performance is vervreemdend, ongemakkelijk, overweldigend en van groot belang.

Een moedige, radicale en opwindende musical.

Een statement, een eruptie van betrokkenheid, engagement, 100 procent energie en geldingsdrang.

TEKST FIKRY EL AZZOUZI

REGIE JUNIOR MTHOMBENI
MUZIEKINSTALLATIE & MUZIKALE LEIDING CESAR JANSSENS
MET GLORIA BOATENG, ANDIE DUSHIME, DENISE JANNAH, TUTU PUOANE, NTJAM ROSIE, ALESANDRA SEUTIN, JADE WHEELER, JOY WIELKENS, MAHINA NGANDU, CESAR JANSSENS, CHRISTOPHE MILLET, JUNIOR MTHOMBENI
BEWEGING ALESANDRA SEUTIN
STEMADVIES TUTU PUOANE
DECOR- & LICHTONTWERP STEF STESSEL
KOSTUUMONTWERP LIEVE PYNOO
GELUIDSONTWERP PETER ZWART, PATRICK VAN NECK
DRAMATURGIE ROBBERT VAN HEUVEN, GERARDO SALINAS
REGIEASSISTENT WIM DE VRIES
EXTERNE BLIK NTANDO CELE
PRODUCTIE KVS, NNT
PRODUCTIELEIDING MIEK SCHEERS, MAARTEN OTTEN, MARIJN NAGEL, SITA RAWIE
TECHNISCHE PRODUCTIE JEZ COX, NELE DRUYTS
TECHNIEK RALF NONN (LICHT), PETER ZWART, PATRICK VAN NECK, JENNEKE OBDEIJN, LAURENS INGELS, LAURA DEN HOLLANDER (GELUID)
DECOR- & INSTRUMENTENBOUW RALF NONN, DANNY VANDEPUT
UITVOERING KOSTUUMS NOORD NEDERLANDS TONEEL
ASSISTENTIE KOSTUUMS & KLEEDSTER MILLA WESTERHOFF, HEIDI EHRHART
BOVENTITELING INGE FLORÉ, MARELIEN GEUS, LOLA CATSBURG
VERTALING ANNE VANDERSCHUEREN, VERTAALCOLLECTIEF
COPRODUCTIE PERPODIUM
MET DE STEUN VAN TAX SHELTER VAN DE BELGISCHE FEDERALE OVERHEID

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten