Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Fair Practice! Samenwerking onderwijs en werkveld 


Academie voor Theater en Dans | ArtEZ University of the Arts | HKU Theater | Zuyd Hogeschool

© Sebastiaan ter Burg
do 1 sep
12:00
Frascati

Frascati 3 | 60 min

Tickets voor dit programma zijn alleen verkrijgbaar als onderdeel van de NTF PRO dagpas. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem via de ticketlink! Na het selecteren van het gewenste ticket (dagticket of combiticket) en invoer van je gegevens kan je jouw persoonlijke NTF PRO route samenstellen.

Fair Practice! Samenwerking onderwijs en werkveld

De woorden ‘onderwijs’ en ‘werkveld’ worden regelmatig als tegenpolen neergezet. Er is blijkbaar een ‘binnen het onderwijs’, waar je ‘verstand van kunt hebben’. Er zijn in de werkvelden hooggespannen verwachtingen, want “bij de opleidingen begint het”. Het wekt de suggestie dat er geen samenwerking plaatsvindt, terwijl de praktijk anders laat zien.

Er is veel samenwerking tussen onderwijsinstellingen, gezelschappen, productiehuizen en festivals. Studenten lopen stages, theaterprofessionals worden als docent ingezet en alumni spelen hun eindexamenvoorstellingen op publieke festivals en in theaters. De pandemie heeft laten zien dat samenwerken loont. Juist nu, in een voorlopige post-corona periode, is het van belang om de handen ineen te slaan. De nieuwe lichting theaterwerkers heeft meer nood aan ondersteuning, podium en begeleiding dan ooit tevoren.

De samenwerking tussen werkveld en onderwijsinstellingen biedt extra stuwkracht: zowel didactisch, als artistiek, als facilitair. Welke good practices kunnen we boven water halen als blauwdruk voor een duurzame coöperatie? Hoe uit de nood aan ‘culturele diplomaten’ zich? Hoe komen wij gezamenlijk tot nieuwe begeleidingstrajecten en sterkere verbindingen? Afstuderende theaterwerkers hebben meer dan ooit nood aan ‘fair practice’, hoe kunnen we dat gezamenlijk organiseren?

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten