5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Fototentoonstelling Grensverleggers

Tickets

vr 8 sep
10:00
Meervaart
gratis

De expositie wordt op vrijdag 8 september feestelijk geopend met een contextprogramma.Vanaf dan is de expositie te zien t/m zondag 8 oktober rondom voorstellingen. Tijdens openingstijden is de expositie overdag te bezoeken op aanvraag via info@meervaart.nl.

Fototentoonstelling Grensverleggers

Expositie : Grensverleggers
Theatervernieuwers en de rijkdom van Spakenburgs erfgoed.

Met Grensverleggers toont Het Wilde Oog hun liefde voor theater en de rijkdom van het Spakenburgs erfgoed. De expositie toont fotowerk waarin theatervernieuwers uit de jaren 80/90 unieke kostuums dragen die zijn geïnspireerd op een ambachtelijke techniek uit klederdracht of visserij van Spakenburg. Daarnaast bestaat de expositie uit werk van beeldende kunstenaars die zich lieten inspireren door een gedicht van Wislawa Szymborska en de Spakenburgse traditie. Er zijn foto’s te zien van de unieke kostuums die zo ontstonden, gedragen door theatermaaksters die het theater hebben bevrijd van tradities. Centraal staat de vraag: “Wat ontstaat er als je tradities in handen geeft van hedendaagse kunstenaars?”

Over Het Wilde Oog
Sinds 2000 ensceneren theatermakers Hans Lemmerman en Inge van Run vrouwen in klederdracht tijdens een omslagpunt in de geschiedenis. Vrouwen die in hun kleding de verbondenheid met de streek uitdrukken zijn binnenkort voorgoed verleden tijd. De Spakenburgse Corrie, Hendrikje en Wijmpje Koelewijn hebben 17,5 jaar lang een uitzonderlijke maatschappelijke en culturele prestatie geleverd. Zij laten met hun dracht zien dat ze in een traditie staan én ze hebben de moed om zich open te stellen voor de kunsten. Deze Spakenburgse Diva’s staan vol toewijding op de set. Van Rotterdam tot Enschede en van Lelystad tot Vlissingen. Als stijliconen van traditie  brengen zij de droom van het kunstenaarsduo tot leven. Oerhollandse beelden, tijdloze schoonheid.

Dankzij de concepten van Het Wilde Oog en de artistieke kracht van vormgevers en theatermakers transformeert de erfenis van Spakenburg tot een bruisende bron.

Het Wilde Oog i.s.m. Nederlands Theater Festival en Meervaart

Kostuumvormgevers: Aziz Bekkaoui, Lisanne Bovée & Jan Koelewijn, Petra Bresser, Linda Eijssen & Sam van den Bosch, Dorien de Jonge, Mirjam Pater.

Theatermakers: Peer van den Berg, Ko van den Bosch, Hans Dagelet, Marien Jongewaard, Marcel Musters, Gerardjan Rijnders,

Beeldende kunstenaars: Rob Birza, John Konijn, Jan Koen Lomans, Sally Pittman, Laurien Renckens, Eva Spierenburg, Ronald Zuurmond.

Theatermaaksters: Marjorie Boston, Leny Breederveld, Dette Glashouwer, Marlies Heuer, Raymonde de Kuyper, Annemarie Prins, Manja Topper.

Fotografen: Heleen Jonkman, Wout Nooitgedagt,

Spakenburgse Diva: Hendrikje Kuis

Regie: Hans Lemmerman, Inge van Run

Scenografie: Miranda Lonink

Sponsors: Gemeente Amersfoort, BNG Cultuurfonds, KF Heinfonds, Elise Mathilde Fonds, Fentener van Vlissingen Fonds, De Stokroos, Gemeente Bunschoten, Sociaal Cultureel Fonds De Amersfoortse

Tickets

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten