Gaten in ons geheugen
The Need for Legacy
Frascati 2 | 60 min
Tickets voor dit programma zijn alleen verkrijgbaar als onderdeel van de NTF PRO dagpas. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem via de ticketlink! Na het selecteren van het gewenste ticket (dagticket of combiticket) en invoer van je gegevens kan je jouw persoonlijke NTF PRO route samenstellen.
Gaten in ons geheugen
De Nederlandse theatercanon kent veel meer makers en spelers van kleur dan waar de meeste mensen zich bewust van zijn. Tegelijkertijd zijn vele van de verhalen niet gedocumenteerd, vastgelegd, laat staan toegankelijk.
The Need for Legacy werkt aan de bewustwording hiervan door geschiedenissen zichtbaar te maken die uit ons geheugen dreigen te verdwijnen. Omdat het archief onze toegang is tot de geschiedenis waarop wij voortbouwen hebben The Need for Legacy en het Allard Pierson de handen ineengeslagen om deze verhalen naar de oppervlakte te brengen en de vergeten geschiedenissen gezamenlijk te bestuderen.
Tijdens dit programmaonderdeel laten wij het licht schijnen op onze samenwerking en onze zoektocht om zoveel mogelijk gaten in het geheugen in kaart te brengen. We zullen heel concreet tijdens dit programma verhalen van makers en spelers van kleur ophalen door ze aan onze tafel uit te nodigen en in gesprek te gaan met de huidige generatie. Deze oral history wordt ter plekke vastgelegd zodat deze verhalen toegankelijk worden en kunnen beantwoorden aan de behoeftes van de huidige en volgende generaties makers, spelers en andere professionals.
The Need for Legacy (NFL) is een platform en community van een nieuwe generatie theatermakers die samenkomt in het hier en nu om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld. NFL zet zich met verschillende projecten in voor een inclusieve Nederlandse theatergeschiedenis. Zo zal er ook op 4 september tijdens het Nederlands Theater Festival een feestelijke onthulling van een schilderij gemaakt door Iris Kensmil plaatsvinden. Tijdens de viering van het schilderij zal Maarten van Hinte een tori geven over de inhoud van het geschilderde.
Het Allard Pierson beheert de erfgoedcollecties van de Universiteit van Amsterdam en deelt ze met het publiek en de wetenschap. Daarbij bevindt zich ook een grote collectie Geschiedenis van de uitvoerende kunsten (vanaf de vijftiende eeuw tot nu). Met name muziek, toneel, dans en circus zijn goed vertegenwoordigd. Een kleiner deel is gewijd aan cabaret, opera, operette, mime en poppenspel.
Spreker Helen Kamperveen (Doe-theater)|