5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Geschiedenis van Geweld


Toneelschuur Producties | Theater Oostpool

Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
Foto: Sanne Peper
do 14 sep
20:30
Theater Bellevue
vr 15 sep
20:30
Theater Bellevue

Grote Zaal | 95 minuten

Disclaimer: dit stuk behandelt onderwerpen als (seksueel) geweld
Eelco Smits is voor zijn rol in Geschiedenis van Geweld genomineerd voor de Louis d’Or 2023

Édouard loopt na een feestje op kerstavond ​’s nachts in het donker naar huis als hij Reda ontmoet, een geheim­zin­nige jongen. Ze praten, flirten en brengen uitein­de­lijk samen de nacht door in Édouards appartement. Reda vertelt over zijn jeugd, over zijn vader die moest vluchten uit zijn geboor­te­land en het geweld waarmee hij te maken kreeg. De stemming is speels, ze lachen, wisselen lief­ko­zingen uit en hebben seks.

Wanneer Édouard de volgende ochtend ontdekt dat hij zijn smartphone kwijt is en hij Reda hiermee confron­teert, trekt deze een pistool en hebben ze opnieuw seks, maar deze keer is het voor Édouard alles­be­halve vrijwillig. De nasleep op het traumatisch incident leggen het racisme, de homofobie en de obscure machts­struc­turen bloot die zich diep geworteld hebben in onze maatschappij.

Geschiedenis van Geweld is voor Toneel­schuur Producties de tweede toneel­be­wer­king van de Franse best­sel­ler­au­teur Édouard Louis, na de gelauwerde voor­stel­ling Weg met Eddy Bellegueule uit 2020.

De schaamte en de angst, maar ook de compassie voor de dader zijn emoties, komen in de fysieke vertolking van Eelco Smits dicht bij elkaar in Geschiedenis van Geweld. Het lukt Smits met zijn uitzonderlijke spelopvatting om inzichtelijk te maken dat alles verteld moet worden om een plek te krijgen, maar dat het vertelde mogelijk nooit werkelijk een plek zal hebben.

Thea­ter­be­wer­king van Edouard Louis’ roman is hart­ver­scheu­rend.

Verrassend veel lucht en humor […] Eelco Smits is schitterend.

Knap de hokjesgeest ontrafeld.

Waanzinnige span­nings­op­bouw door de ijzersterke dialogen en handelingen […] Indruk­wek­kend.

Coproductie Toneelschuur Producties, Theater Oostpool

Regie Abdel Daoudi

Tekst Édouard Louis

Vertaling Jan Pieter van der Sterre, Reintje Ghoos

Bewerking Nic Bruckman

Spel Eelco Smits, Lotte Dunselman, Sia Cyrroes

Dramaturgie Thomas Lamers

Dramaturgie stagiaire Lotte Melkert

Intimiteitscoach Markoesa Hamer

Scenografie Marloes en Wikke

Uitvoering decor Nelissen Decorbouw, Decoratelier Toneelschuur Producties

Geluid Jelle Hoekstra

Kostuum Dymph Boss

Licht Casper Leemhuis

Campagnebeeld Annaleen Louwes, Esther Noyons

Scènefoto’s Sanne Peper

Geschiedenis van Geweld wordt mogelijk gemaakt door Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, Provincie Noord-Holland, Gemeente Haarlem, Ammodo, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fonds 21, Stichting Dioraphte, Van Bijleveltstichting, Stichting Melanie, Stichting De Versterking, onze Talentbegunstigers en Vrienden.

Het Social Practice Project wordt mogelijk gemaakt door het VSBfonds

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten