Kaartverkoop start 4 juli!
Het eind van het begin van het einde (8+)
Theater Artemis | Het Zuidelijk Toneel | hetpaleis
Rabozaal | 100 minuten
LET OP | Voor de voorstellingen in Internationaal Theater Amsterdam volgen wij de bezoekvoorwaarden van ITA. Om voorstellingen in ITA te bezoeken heeft u een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.
Treed binnen in de wondere wereld van Jetse Batelaan, winnaar van de Zilveren Leeuw op de Biënnale van Venetië. Even origineel als grappig rekt hij de grenzen van de fantasie op en maakt hij de verwachtingen bewust niet waar. Batelaan zweert ook heel graag samen met zijn jonge publiek. Deze voorstelling in z’n achteruit is een “waanzinnige theaterervaring”.
Onder een dik pak sneeuw zou een voorstelling te zien moeten zijn. Althans, dat zeiden ze bij de kassa. Plotseling dwarrelen er sneeuwvlokjes omhoog en komt er iets tevoorschijn dat lijkt op een lege toneelvloer. Hallo? Deze voorstelling start waar normaal alle anderen eindigen: acteurs naar huis en alle spullen in de vrachtwagen. Klaar om door te rijden naar het volgende theater. Maar wat als er ondertussen helemaal geen theaters meer zijn?
Het eind van het begin van het einde probeert als voorstelling wanhopig nog iets voor te stellen. Misschien is het allerlaatste verhaal nog te redden of is er zelfs een weg terug. Wie helpt er mee?
De media waren razend enthousiast. “Een waanzinnige theaterervaring”, vond De Morgen. “Batelaan overtreft zichzelf in ambitie en radicaliteit. En in verbeelding, natuurlijk.” En Theaterkrant noemde Het eind van het begin van het einde “bijzonder hilarisch en raak.”
Jetse Batelaan is artistiek leider van Theater Artemis en zoekt steeds opnieuw de grenzen van het theater op. Hij is zonder meer een van de meest eigenzinnige jongerentheaterregisseurs van Nederland en werd daarvoor meermaals bekroond. Zijn voorstellingen worden ‘overrompelend’ genoemd, ‘niet na te vertellen’, ‘grandioos’ en ‘spannend’.
Dit stuk bewijst dat je met verbeelding een stuk kunt maken dat zelfs de meest onwaarschijnlijke gedachte tot in het kleinste, meest absurde detail werkelijkheid laat worden. Het toont waartoe theater in staat is, en waarom we daar als publiek bij nodig zijn. Zelden zagen we zo’n meerduidige jeugdtheatervoorstelling, die met simpele inventiviteit en aanschouwelijke gekkigheid tegelijk zoveel te vertellen heeft over de gevaren van deze tijd, door op meesterlijke wijze eerst en vooral zichzelf als onderwerp te nemen.
Batelaan is erin geslaagd om tijdens de coronacrisis een grootschalige productie te realiseren die ook nog eens urgent reflecteert op de periode waarin er maandenlang geen theater was.
Batelaan overtreft zichzelf in ambitie en radicaliteit. En in verbeelding, natuurlijk.
Deze voorstelling is als het ware de laatste theatervoorstelling, een afscheid van het theater, een langdurig afscheidsritueel, pijnlijk en melancholisch, maar ook bijzonder hilarisch en raak.



regie Jetse Batelaan