Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht


Theateralliantie | Pieter Kramer

© Sanne Peper
© Sanne Peper
© Sanne Peper
do 1 sep
20:00
DeLaMar

Dresselhuyszaal | 2 uur 35 min incl. pauze

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is ook te zien op 24, 25, 26, 27, 28 en 30 augustus in DeLaMar in Amsterdam. Klik hier voor kaarten.

En op 2, 3 en 4 september in het Chassé Theater, Breda. Klik hier voor kaarten.

Het wonderbaarlijke voorval…  is een hartverscheurende, grappige en aandoenlijke voorstelling die je wereld op zijn kop zet. 

Maak kennis met Christopher, een jongen van 15 jaar, 3 maanden en 2 dagen, die met een Autisme Spectrum Stoornis leeft. Christopher houdt van wiskunde, van lijstjes en patronen. En hij houdt meer van honden dan van mensen, want honden zijn trouw en ze liegen nooit omdat ze niet praten. Dus als Christopher de vermoorde hond van zijn buurvrouw in de tuin aantreft kan hij niet anders dan op onderzoek uitgaan om de dader te achterhalen. Zo ontstaat een wonderbaarlijke zoektocht waarbij Christopher zichzelf keer op keer weer moet zien te overwinnen.  

Met de voorstelling Het wonderlijke voorval met de hond in de nacht toont regisseur Pieter Kramer hoe weinig we verschillen van degenen waar we onze hoofd op straat voor wegdraaien. De toneelbewerking die Simon Stephens maakte van de moderne klassieker van Mark Haddon, won de prestigieuze Tony Award op Broadway. De voorstelling gaat over hoe slecht we met elkaar communiceren, over accepteren dat ieders leven beperkt is en dat onze enige redding hiervan is om daar niet voor te vluchten, maar om te leren houden van de mensen die we zijn en van de wereld waarin we leven.  

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht is een fijne well made play die de toeschouwer meeneemt in de werkelijkheid van hoofdpersoon Christopher, een puberjongen op het autistisch spectrum. Regisseur Pieter Kramer pakt uit in uitbundige groepschoreografieën, maar zoekt ook expliciet de verstilling op. Het verhaal van Christopher wordt in deze voorstelling uiterst serieus genomen. Tegelijkertijd is het vintage-Pieter Kramer: een exorbitant acteursfeestje om je vingers bij af te likken.

Hond in de nacht is een onweerstaanbare kijkdoos.

Ontroerend mooie toneelbewerking van een bestseller met een glansrol voor Mattias van de Vijver.

Pieter Kramer overtreft zichzelf.

Het wonderbaarlijke voorval met de hond in de nacht’ in Groningen als toneelstuk in première met Mattias van de Vijver als imponerende solist.

Regie Pieter Kramer

Tekst Simon Stephens
Vertaling Rik van den Bos
Phonografie Bo Koek
Scenografie Theun Mosk
Kostuums Monica Petit en Maartje Wevers
Lichtontwerp Marc Heinz
Choreografie Pim Veulings
Rekwisieten Eva Arends
Geluid Maarten Houdijk
Producent Rosalie Mohr
Productie Sam Kosterman
Technische productie Siemen van de Werf en Tjitte Meijer
Fotografie Sanne Peper

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten