Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

In gesprek over sociale veiligheid  


Platform Aanvang!

© Cement en William van der Voort
do 1 sep
13:45
Frascati

Frascati 1 | 60 min

Tickets voor dit programma zijn alleen verkrijgbaar als onderdeel van de NTF PRO dagpas. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem via de ticketlink! Na het selecteren van het gewenste ticket (dagticket of combiticket) en invoer van je gegevens kan je jouw persoonlijke NTF PRO route samenstellen.

In gesprek over sociale veiligheid

Steeds vaker verschijnen er berichten over onveilige werksituaties en grensoverschrijdend gedrag in media. Verschillende organisaties zijn aan de slag gegaan met beleid en protocollen om een veilige werkvloer te realiseren. Maar veel theaterwerkers zijn vaak onbekend met de (in)formele structuren binnen de organisatie of voelen zich niet in de positie een onveilige situatie aan te kaarten. Bijvoorbeeld omdat het een kortstondige samenwerking betreft of vanwege afhankelijkheid van toekomstig werk. Hoe zorgen we in gezamenlijkheid dat we straks op die veilige werkvloer aan het werk zijn?

Grensoverschrijdend gedrag mogen we breed opvatten; het gaat over seksueel grensoverschrijdend gedrag, maar ook over ongewenste omgangsvormen, intimidatie, en over (onzichtbare) machtsposities en machtsmisbruik. Macht kan ook fluïde zijn. De machtsverhouding die je hebt ten opzichte van anderen in je werkpraktijk kan ook weer kantelen als je je in een andere positie bevindt.

Het Nederlands Theater Festival is bij uitstek een festival waar een ontmoeting van verschillende machtsposities plaats kan vinden en waar we dit gesprek zorgvuldig kunnen voeren. Daarom organiseren we samen een bijeenkomst waarin we als sector met elkaar het gesprek aan gaan. Over hoe vorm te geven aan een veilige werkvloer en over de machtsstructuren die eraan ten grondslag liggen. We faciliteren een veilige denkruimte om te luisteren en/ of mee te praten over dit thema. Zo onderzoeken we welke stappen we kunnen nemen om die veilige werkvloer concreet neer te leggen.

Platform Aanvang! is een initiatief voor discussie, informatie en draagvlak over de podiumkunstensector in Nederland. Specifieke meldingen van ongewenst gedrag kun je doen bij Meldpunt Mores. Zij gaan zorgvuldig om met je melding.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten