5 t/m 15 september 2024 Amsterdam

Tickets

ma 26 jun
10:00

We trekken naar klei en zand, naar wind en zee, naar ruimte en vergezichten. Welke verhalen liggen er in Zeeland? Welke ruimte biedt deze regio? Samen met Theaterproductiehuis Zeeland gaan we op ontdekkingstocht. We starten de dag bij het Zeeuws Archief en maken we kennis met het gedetailleerde archief over de trans-Atlantische handel in tot slaafgemaakten in de 18e eeuw, de geschiedenis van regio Zeeland en dus ook van Nederland, Unesco erfgoed en een bron voor makers. Na de lunch gaan we een verdiepend gesprek aan met elkaar in de Studio bij Theaterproductiehuis Zeeland. Over de mogelijkheden, onmogelijkheden en de blik van en op Zeeland.

Onder het genot van een apéro sluiten we de dag varend af, op de Zeeuwse duurzame varende residentieplek, Vrijbuiter.

INNOVATIE HUB Zeeland

Powered by Theaterproductiehuis Zeeland en het Nederlands Theater Festival

PROGRAMMA maandag 26 juni 2023

10.00   Inloop en ontvangst in Zeeuws Archief

10.30 – 11.00. Opening en welkom
Door Silvie Dees (Theaterproductiehuis Zeeland / Zeeland Nazomerfestival), Tobias Kokkelmans (Nederlands Theater Festival) en Hannie Kool-Blokland (directeur Zeeuws Archief).

11.00 – 12.00  Rondleiding Zeeuws Archief
Roosanne Goudbeek neemt ons mee in het slavernijverleden van Zeeland/Nederland.

De MCC (Middelburgse Commercie Compagnie) werd in 1720 opgericht en reedde in 1732 de eerste slavenhandels- of driehoeksreis uit. Na 1755 legde het bedrijf zich vrijwel geheel toe op de trans-Atlantische slavenhandel. Deze vorm van mensenhandel, waarbij Afrikanen werden verkocht in de Caraïben, heet ook wel driehoekshandel of trans-Atlantische slavenhandel. Het archief van de MCC is bewaard gebleven. Het is wereldwijd een unieke bron van informatie en is daarom geplaatst op UNESCO’s werelderfgoedlijst voor documentaire werken, in het Memory of the World-Register.

12.15 – 13.00  Lunch in het Provinciehuis

13.30 – 15.00  Studiogesprek bij Theaterproductiehuis Zeeland
Over de mogelijkheden, onmogelijkheden en de blik van en op Zeeland.

  • Wat zijn regio’s in Nederland en kennen ze deze term ook over de Belgische grenzen heen?
  • Werken over en door de grenzen heen, breder kijken dan je eigen stadsgrens, hoe stem je beleid hierop af?
  • Ruimte voor onderzoek. Welke rol speelt en kan regio Nederland spelen in de artistieke ontwikkeling van makers en andere professionals in de sector?

 

15.15 – 16.30 Vaartocht op de Vrijbuiter

Onder het genot van een apéro sluiten we de dag varend af, op de Zeeuwse varende residentieplek, Vrijbuiter. Deze oude tjalk is in Nederland het eerste duurzame schip dat ook elektrisch kan varen op zoutwater accu’s. Met voordracht door de Zeeuwse muzikant en kunstenaar broeder Dieleman.

Bestel hier je tickets

Zeeuws Archief – Hofplein 16 – 4331 CK Middelburg
Dagprogramma 10.00-17.00
€30,- inclusief koffie/thee, lunch en afsluitende borrel

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival houd je met plezier op de hoogte van nieuws over het festival. Je kunt je op elk moment weer uitschrijven door ‘Unsubscribe' aan te klikken onderaan onze nieuwsbrieven.

Venster sluiten