Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Lady Chatterley’s Lover


De Warme Winkel | Frascati Producties | Florian Myjer | Lisa Verbelen

© Sofie Knijff
© Sofie Knijff
© Sofie Knijff
vr 9 sep
20:30
Plantage Dok
za 10 sep
20:30
Plantage Dok

Dokzaal | 1 uur en 30 min

NRC ★★★★★ “Lady Chatterley’s Lover is een verpletterende tirade tegen de heteroseksuele norm.”

Schaamteloos wentelen Florian Myjer en Lisa Verbelen zich in perversie en genot. Zo nemen ze Lady Chatterley’s Lover een beetje ruig en een beetje teder mee naar de eenentwintigste eeuw. 

In de beruchte en grensverleggende roman Lady Chatterley’s Lover (1928) van D.H. Lawrence valt de adellijke Constance Chatterley halsoverkop voor de brute charmes van boswachter Oliver Mellors. Vanwege de opwindende inhoud veroorzaakte de roman een groot schandaal en was het lange tijd verboden in Engeland en ver daarbuiten. In het geniep werd het boek decennia van hand op hand doorgegeven.  

Houvast zoekend in hun eigen verleden en dat van het begin twintigste-eeuwse Engeland, gaan theatermakers Florian Myjer en Lisa Verbelen in Lady Chatterley’s Lover van Frascati Producties en toneelgroep Amterdam, de dans aan met deze schandaalroman. Vol overgave omarmen ze hun seks en hun driften. Hoewel Lawrence toen vooral werd gezien als provocateur, was dat allerminst zijn bedoeling. Hij voelde heilig vuur om eerlijk te spreken over seks en seksuele voorkeur. Hij wilde nieuwe rolmodellen creëren en zette zijn lezers aan in het reine te komen met kanten van onszelf die we het liefst aan het daglicht onttrekken.  

In Lady Chatterley’s Lover onderzoeken Florian Myjer en Lisa Verbelen hoe vastgeroeste rolpatronen de huidige seksualiteit nog altijd in hun greep houden. Lady Chatterley’s Lover is op momenten confronterend, maar uiteindelijk vooral aangrijpend in hoe de performers bevrijding vinden in hun eigen marginaliteit. Beiden zijn op zoek naar herkenning. In hun allesoverwoekerende eenzaamheid vinden ze elkaar in een pleidooi voor liefde en seks op een manier die zich door niets en niemand laat beteugelen. Dat is moedig en prachtig.

Lady Chatterley’s Lover is een verpletterende tirade tegen de heteroseksuele norm.

Ga kijken, doe jezelf een plezier, laat je meevoeren door Lady Chatterley’s Lover.

Lady Chatterley’s Lover is een kwetsbare, prikkelende en belangrijke voorstelling over liefde, lust, uitsluiting en inclusie.

© Sofie Knijff
© Sofie Knijff
© Sofie Knijff

Tekst en concept Florian Myjer, Lisa Verbelen en Marieke de Zwaan naar: D.H. Lawrence

Spel Florian Myjer, Lisa Verbelen
(schrijf)coaching/eindregie Ward Weemhoff
Decor Janne Sterke kostuums: Daphne de Winkel
Lichtontwerp Scott Robin Jun
Geluidsontwerp Rik Elstgeest
Campagnebeeld Lonneke van der Palen
Scenefoto’s Sofie Knijff
Coproductie De Warme Winkel / Frascati Producties

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten