Programma
& Tickets
5 t/m 15 september 2019 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Language


Vanja Rukavina | Het Nationale Theater i.c.m. Zaal 4A

© Sanne Peper
© Sanne Peper
© Sanne Peper
do 5 sep
12:30
Theater Bellevue
do 5 sep
20:30
Theater Bellevue

Grote Zaal | 70 minuten

Theatermaker Vanja Rukavina, die als kind uit Bosnië moest vluchten en in Nederland terecht kwam, weet als geen ander hoe een nieuwe taal leren verweven is met een nieuwe cultuur leren kennen. En hoe (beginnende) kennis van een nieuwe taal tot toenadering én misverstanden kan zorgen.

In Language staat ‘taal’ centraal. Taal als brug tussen culturen maar vooral als barrière. Hoe kunnen bepaalde woorden, en in sommige gevallen zelfs grammatica, de denkpatronen en visie op de wereld voor een mens en cultuur bepalen? Waarom is het onmogelijk om iets ‘echt’ te vertalen? En is het mogelijk om taal los te koppelen van gevoel en ervaring?

Rukavina speelde in o.a.The Nation (2018) bij Het Nationale Theater, waarvoor hij een Arlecchino (de prijs voor beste bijrol) won, en in televisieseries als Flikken Maastricht. Met zijn regie From Russia with Love (2013) won hij de prijs voor Beste Internationale Productie van het ITs festival.

Een intrigerende en verfrissende lecture-performance over taal, cultuur en identiteit. De performance legt bloot dat je eigenlijk eerst elkaars cultuur en referentiekader moeten kennen voordat je elkaars woorden kan interpreteren. In het Japans, Koreaans, Bosnisch, Nederlands en Engels spreekt Rukavina ons toe. Gebruik makend van zijn eigen ervaringen en een voelbaar persoonlijke noodzaak laat Rukavina zien hoe we elkaar wel willen begrijpen, maar ook hoe dat soms buiten onze macht ligt.

concept, tekst & spel Vanja Rukavina

dramaturgie Thomas Lamers
licht & decor Marijn de Jong
video Peter van Til
geluid Jimi Zoet
coaching Quirine Racké & Helena Muskens
danscoach Sarada Sarita

Sluiten

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!