Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Laura H.


Toneelgroep Oostpool

© Bas de Brouwer
© Sanne Peper
© Sanne Peper
© Sanne Peper
© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
© Sanne Peper
wo 8 sep
20:30
ITA
do 9 sep
20:30
ITA
vr 10 sep
16:00
ITA

Rabozaal | 90 minuten

LET OP | Voor de voorstellingen in Internationaal Theater Amsterdam volgen wij de bezoekvoorwaarden van ITA. Om voorstellingen in ITA te bezoeken heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig Coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

Een meisje uit Zoetermeer zoekt haar geluk in het kalifaat en belandt in een nachtmerrie. Laura H. is gebaseerd op de gelijknamige bestseller van Thomas Rueb, die zich vastbeet in de zaak. Hij sprak meer dan 150 uur met Laura, haar vader en andere betrokkenen. Hij las politieverslagen en WhatsApp-conversaties. Hij volgt Laura’s spoor tot in Irak om haar verhaal te reconstrueren. Toneelgroep Oostpool bewerkte het boek voor het theater.

De Toneeljury: “Met de theaterbewerking Laura H. prikkelt Toneelgroep Oostpool de toeschouwer tot denken over onze hang naar waarheid en objectiviteit, in snedige dialogen en onverwacht verstilde, fysieke scènes.”

Als in 2016 een jonge Nederlandse vrouw met haar kinderen uit het Syrische Kalifaat ontsnapt en terugkeert naar Nederland, is dat in alle media nieuws. Wie is deze vrouw? Hoe kwam ze bij IS terecht? Hoe wist ze te ontsnappen? En wie zegt dat ze niet hierheen is gestuurd om een aanslag te plegen? Als de bekroonde NRC-journalist Thomas Rueb met het verhaal van Laura in aanraking komt, laat het hem niet meer los. Rueb pluist uit wat er gebeurde: Laura’s bekering, het helse leven in het kalifaat en haar terugkeer nadat ze gevonden werd in de woestijn. Dit verhaal is waargebeurd en soms bijna niet te geloven.

Het verhaal van Laura H. past naadloos in de lijn die Toneelgroep Oostpool onderschrijft: het brengen van verhalen van nu over thema’s waar we het vandaag over moeten hebben. Hoe pijnlijk of onbegrijpelijk ze soms ook zijn.

Met de theaterbewerking Laura H., naar het boek van Thomas Rueb, prikkelt Toneelgroep Oostpool de toeschouwer tot denken over onze hang naar waarheid en objectiviteit. Nina Spijkers biedt in haar regie alle ruimte om de tegenstrijdigheden die in Laura’s karakter besloten liggen, tentoon te spreiden. Dat gebeurt in snedige dialogen en onverwacht verstilde, fysieke scènes.

Meerduidige toneelavond over ongemak en objectiviteit

Is ze dader, slachtoffer, leugenaar? Het is ingewikkeld, willen de makers van Laura H. maar zeggen

Met Laura H. laat Oostpool zien dat je zelfs, of misschien wel juist, over een ‘kalifaatmeisje’ een voorstelling kunt maken

© Bas de Brouwer
© Bas de Brouwer
© Sanne Peper

tekst Thomas Rueb

bewerking Anoek Nuyens
regie Nina Spijkers
spel Jade Olieberg, Charlie Chan Dagelet, Tim Olivier Somer, Kevin Schoonderbeek
dramaturgie Madelon Kooijman
regieassistent Emilie Pos
scenografie Studio Dennis Vanderbroeck
kostuumontwerp Daphne de Winkel
kostuums Femke van Neerven
lichtontwerp Jantje Geldof
geluidsontwerp Timo Merkies
techniek Han Verweijen, Jannes Noorman, Elmar Neudam, Denson Batteké
marketing en media Andrea Lentink, Daniel Jaspers (2021), Evelien ter Ellen (2020)
productie Aafje Roth, Jeroen Heinen
beeld Henri Verhoef
met speciale dank aan Lowie van Oers, Tofik Dibi, Edward van Tongeren

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten