Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

L’Europe Noire: Some girls want to go to Europe


Lisette Ma Neza

© Melanie Musisi
© Melanie Musisi
© Melanie Musisi
za 3 sep
20:00
De Brakke Grond

Brakke Grond Rode Zaal | 1 uur en 15 min

L’Europe noire’ is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. In opdracht van het festival EUROPALIA TRAINS & TRACKS, volgde Slam-poet en muzikante Lisette Ma Neza het boek ‘Afropean’ van Johny Pitts als reisgids en vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling.

L’Europe noire is een poëtisch reisverslag doorheen zwart Europa. Slam-poet en muzikante Lisette Ma Neza volgt het boek Afropean van Johny Pitts als reisgids en vooronderzoek voor een nieuwe voorstelling. Met de trein trekt ze van Brussel tot in Lissabon en van Lissabon tot Graz, terug naar Breda, en zo weer naar Brussel. Zo gaat ze op zoek naar de Afrikaanse diaspora op het Europese continent. Wie zijn wij? Waar zijn wij? En waar komen wij vandaan? De vragen die gaan over het concept thuis, familie, intergenerationele geschiedenis, liefde, het leven, Europa en Afrika stelt ze niet enkel aan zichzelf, maar ook aan de mensen met Afrikaanse roots die ze op de trein zal ontmoeten. Bekenden én onbekenden.

Tijdens de reis schrijft Lisette nieuwe gedichten en nummers en documenteert ze gesprekken auditief en visueel. In de voorstelling komen alle kanten van het Afro-Europese verhaal samen in een mengeling van kunstvormen: muziek, poëzie, beelden en geluidsfragmenten. Lisette Ma Neza dicht de avond bij elkaar, ze slamt en zingt en wordt begeleid door haar vierdelige band: Michelle Samba, Neil Akenzua, Orville Breeveld en Peter Somuah. Ze nemen ons mee in haar leefwereld, in haar gevoelswereld, in haar verhaal en dat van ons. Samen beleven we haar reis. 

Some Girls want to go to Europe is een verhaal dat zijn oorsprong vindt in een lange treinreis van Lisette Ma Neza, woordkunstenaar, zangeres en vice-wereldkampioen poetry slam. Tijdens die reis door Europa, op vraag van Europalia, richtte ze zich op de aanwezigheid van mensen uit de Afrikaanse diaspora, met als gids het boek Afropeans van Johny Pitts. De voorstelling is het relaas van deze trip: geen documentaire met beelden en beschrijvingen van allerlei bestemmingen, wel de evocatie van een emotioneel traject. Some Girls want to go to Europe verdicht, verklankt en theatraliseert gevoelens.

Bijzonder hoe uiterst persoonlijke verhalen toch zoveel gemeenschapszin kunnen creëren. Lisette Ma Neza slaagt erin een zachte en warme sfeer te creëren waarin iedereen zich onderdeel voelt van een groter verhaal. Net als haar pen pakt ook haar productie zware onderwerpen als kolonialisme, integratie en vervreemding even licht als krachtig aan.

© Melanie Musisi
© Melanie Musisi
© Melanie Musisi

Dichteres en zangeres Lisette Ma Neza

Percussioniste Michelle Samba
Trompettist Peter Somuah
Pianist Neil Akenzua
Gitarist Orville Breeveld
Kunstenares Absa Sissoko
Kunstenaar Mehdi Khammal
Fotografe Melanie Musisi

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten