Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Niet de vaders


MINOUX | Eelco Smits

© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
wo 8 sep
20:30
Theater Bellevue
do 9 sep
20:30
Theater Bellevue
vr 10 sep
18:30
Theater Bellevue
vr 10 sep
20:30
Theater Bellevue

Grote Zaal | 75 minuten

LET OP | Voor deze voorstelling  heeft u een geldig coronatoegangsbewijs nodig. Dit kan een negatieve testuitslag (testbewijs) zijn, een vaccinatiebewijs of een bewijs dat u hersteld bent van corona (herstelbewijs). Deze dient u in de CoronaCheck-app of geprint via CoronaCheck.nl in een QR-code om te zetten. Dan pas heeft u een geldig coronatoegangsbewijs. Mocht de regelgeving veranderen, dan veranderen wij uiteraard mee.

Na het succes van Moeder mag niet dood maakte cabaratière Minou Bosua een vervolg. Niet de vaders is het tweede deel van het drieluik Moeder, Vader, Kinderen. In deze voorstelling speelt Minou ‘vader en moedertje’ op hoog niveau met Eelco Smits, tot voor kort acteur bij Internationaal Theater Amsterdam. Smits is de biologische vader van haar zoon, waar zij niet de moeder van is, die haar vriendin ter wereld bracht, maar die wel haar naam draagt. Een creatieve botsing van twee levens die elkaar nog niet eerder ontmoetten dan aan de vooravond van de geboorte van hun zoon. Het speciaal voor deze voorstelling samengestelde Brabants Homomannenkoor zingt troostrijke levensliederen voor de nieuwe en oude vaders en moeders – oftewel ‘de voeders’.

Een ontwapenend (zelf)onderzoek over modern ouderschap, waarin de rollen en patronen van het oude gezin worden doorgespit en omgewoeld.

De Toneeljury: “Een zeer persoonlijke toneeldialoog over de complexiteiten rondom opvoeden en opgevoed worden. Met een ontwapenende kwetsbaarheid gebruiken Smits en Bosua de theatervloer om elkaar en zichzelf te bevragen over hun ervaringen met (onconventioneel) ouderschap. Dat doen ze ongegeneerd spontaan, twijfelend bedachtzaam en vooral zeer integer en respectvol.”

MINOUX is het gezelschap van theatermaker en cabaretier Minou Bosua. Minou ontwikkelt een nieuwe vorm van theater die zij “bewustzijnsamusement” noemt. Bijzonder is dat bij het maken en spelen van de voorstelling telkens een specifieke groep uit de samenleving deelneemt.

Met een ontwapenende kwetsbaarheid gebruiken Eelco Smits en Minou Bosua de theatervloer om elkaar en zichzelf te bevragen over hun ervaringen met (onconventioneel) ouderschap. Ze lokken elkaar uit de tent, leggen elkaar het vuur aan de schenen, maar blijven elkaar steevast terugvinden in de strijd en twijfels waar ze elk op hun eigen manier mee te kampen hebben.

Niet de vaders is een zeer geslaagde combinatie van cabaret, toneel en documentaire, waarin Bosua en Smits hun onconventionele ouderschap bespreken. De voorstelling gaat maar in beperkte mate over het kind zelf. Veel belangrijker is de weg ernaartoe

Ouderschap anno 2020, met zijn vele mogelijkheden. Daarover gaat Niet de vaders, een aanstekelijk en hoogst originele vorm van persoonlijk bekentenistheater

De adembenemende kwetsbaarheid en generositeit van de makers in de manier waarop ze hun kwetsuren met elkaar en het publiek aangaan, maat Niet de vaders tot een onvergetelijke theaterervaring

Niet de vaders verkent de complexiteit van het ouderschap. Pas als je zelf iemand gaat opvoeden realiseer je je hoeveel fundamentele vragen het oproept over wie je bent, wat je vindt, hoe je dat wel of niet toont en waarom. Wat geef je mee? Ook alles waar je niet goed in bent. Is dat erg?

© Karin Jonkers
© Karin Jonkers
© Karin Jonkers

tekst en spel Minou Bosua, Eelco Smits

regie Mijke de Jong
muziek en arrangementen Erik Vlasblom
décor Bas Kosters
beeldlaag Maasja Ooms
foto’s Karin Jonkers
artistiek leider Minou Bosua
creatief producent Corien Baart
zakelijke leider Patrick Sytsema
publiciteit Isabel Meloen
met dank aan Het Homomannenkoor

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten