Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

Nieuw publiek, of niet?


Raoul Heertje ism Proeftuin Nieuw Publiek

© Anna van Kooij
do 2 sep
11:15
De Balie

Grote Zaal | 45 minuten

Tickets voor dit programma zijn alleen verkrijgbaar als onderdeel van een NTF PRO dagpas. Voor slechts €50 kun je de gehele dag programma’s bezoeken. Nog niet in het bezit van een dagpas? Koop hem hier! Na betaling krijg je via e-mail een link toegestuurd waarmee je jouw favoriete NTF PRO-programma kunt samenstellen.

Conversaties met mensen die niet naar het theater gaan.

Een kleine meerderheid van de Nederlanders zegt in principe geïnteresseerd te zijn in toneel en theater. Toch gaat de Nederlander het liefste naar musical of cabaret en bezoekt slechts zo’n 20% weleens een toneelvoorstelling. We doen best veel onderzoek naar het theaterpubliek. Maar wat beweegt eigenlijk de 80% die niet naar ‘het toneel’ gaan?

NTF vroeg oud-juryvoorzitter en comedian Raoul Heertje om in gesprek te gaan met mensen die zelden een stap over de drempel van het theater hebben gezet. De eerste uitkomsten van die gesprekken waren voor theatermakers even verhelderend als ontluisterend. De oprechte, verfrissende en soms humoristische conversaties worden komende zomer voortgezet op onder andere festival Boulevard en Noorderzon Festival of Performing Arts & Society, in aanwezigheid van een live publiek.

De gesprekken lopen min of meer toevallig parallel aan een ander onderzoek dat op dit moment gaande is: de Proeftuin Nieuw Publiek van de Stichting Kunst & Cultuur in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Zij hebben samen de uitdaging aangenomen om te onderzoeken wat mensen tegenhoudt om voorstellingen en culturele evenementen te bezoeken. In de Proeftuin Nieuw Publiek experimenteert men met nieuwe vormen van aanbod, publieksbereik en beleid. Doel van dit onderzoek is om samen met podiumkunstinstellingen manieren te ontwikkelen voor het creëren van een relatie met bestaand en nieuw publiek. Tijdens NTF PRO worden de eerste bevindingen van het onderzoek gepresenteerd en doet Raoul Heertje verslag van zijn reis door het universum van de niet-theaterbezoeker. Meer informatie, klik hier.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten