Nieuws
7 t/m 17 september 2023 — Amsterdam
NTF
Pro
Search

NTF-TV: The Need for Legacy


Maarten van Hinte | rightaboutnowinc.

Foto: Anna van Kooij
di 8 sep
17:00
Online
wo 9 sep
17:00
Online
do 10 sep
17:00
Online
vr 11 sep
17:00
Online

Koninklijke Foyer | 60 minuten

Een inkijk in de legacy van zwarte theatermakers in Nederland. Deze colleges zijn bedoeld als een eerste kennismaking met een onderbelicht deel van de Nederlandse theatergeschiedenis. In vier presentaties besteedt schrijver/regisseur Maarten van Hinte aandacht aan een aantal makers en pioniers uit die geschiedenis. De vier avonden vormen samen een geheel. Zo behandelt Van Hinte ‘activisme’, ‘multidisciplinariteit’, ‘verbreding van de canon in het onderwijs’ en ‘de invloed van de straat en low culture’, verhalen waarin respectievelijk Rufus Collins, Felix de Rooij, Alida Neslo en Marjorie Boston centraal staan.

De afgelopen jaren besteedde het Nederlands Theater Festival ruim aandacht aan diversiteit. Uit programma’s door o.a. Lara staal, Quincy Gario, Maarten van Hinte en Marjorie Boston ontstond een samenkomst van jonge makers en spelers van alle kleuren onder de titel The Need for Legacy.  De gelijknamige stichting die onlangs is opgericht gaat fungeren als platform en community om behoeftes te inventariseren, verhalen te delen en gesprekken te voeren over een meer diverse en inclusieve theaterwereld, gekoppeld aan de gezamenlijke bestudering van vergeten geschiedenissen.

RIGHTABOUTNOW INC. opgericht door Marjorie Boston en Maarten van Hinte is voortgekomen uit Made in da Shade, het theater gezelschap dat in 1992 urban theater in Nederland introduceerde. Zij waren ook de oprichters van het MC theater, het legendarische Amsterdamse podium en productiehuis waar urban theater, muziek en clubcultuur samenkwamen.

 

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Venster sluiten