5 t/m 15 september 2024 Amsterdam
Cart
Search

Onthulling portret van Felix de Rooy in ITA

Foto: Casper Kofi
zo 10 sep
15:00
ITA

15.00 | Na aanmelden gratis toegang | ITA Koninklijke Foyer

Na aanmelding gratis bij te wonen in de ITA Koninklijke Foyer met gasten die ingaan op de inhoud van het schilderij.

Voor de derde keer op rij voegt The Need for Legacy een schilderij toe aan de eregalerij in ITA. Dit jaar is gekozen voor een portret van multi-disciplinaire theatermaker Felix de Rooy uit Curaçao. Beeldend kunstenaar, acteur en film- en theaterregisseur  De Rooy ontving in 1979 de Cola Debrotprijs, de hoogste culturele onderscheiding van de Antillen. Hij ontving Het Gouden Kalf en de speciale juryprijs op het Internationale Filmfestival van Amiens voor zijn film Ava & Gabriel (1990). In 2000 werd De Rooy benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. In 2017 ontving hij de Black Achievement Award voor zijn gehele oeuvre.

In zijn werk heft hij de Westerse fragmentatie van verschillende kunstvormen op. Met de keus voor Felix wil The Need for Legacy een deel van de Nederlandse theatergeschiedenis laten zien, waar het streven naar een vrijelijk, inclusieve en fluïde benadering van theaterkunst voorop staat.

Eerder zijn de portretten van black theatre pionier Rufus Collins door Brian Elstak (2021) en het collectief Doe-Theater door Iris Kensmil (2022) aan de eregalerij toegevoegd.

De drie schilderijen zijn een samenwerking van The Need for Legacy, Internationaal Theater Amsterdam en het Nederlands Theater Festival. De initiatiefnemers hopen dat  (toekomstige) theaterbezoekers zichzelf nog meer zullen herkennen in de wanden en de bühne van het theater. Met dit derde werk willen zij gezamenlijk recht doen aan de geschiedenissen van mensen en legacies die nu niet te weinig zichtbaar en bekend zijn.

Cliff San A Jong maakt het schilderij. Cliff studeerde in Paramaribo en Nederland. Zijn schilderkunst wordt gekenmerkt door een sterk magisch realisme. Behorend tot de Surinaamse School is werk van Cliff geëxposeerd en opgenomen in de collectie van het Stedelijk Museum.

Schrijf je in voor de nieuwsbrief!

Het Nederlands Theater Festival gebruikt de gegevens die je op dit formulier verstrekt om je op de hoogte te houden van ontwikkelen omtrent het programma van het festival. Laat ons hieronder weten op welke manieren je van ons zou willen horen:

Je kunt op elk moment van gedachten veranderen door op de link 'Abonnement opzeggen' te klikken in de voettekst van elke email die je van ons ontvangt, of door contact met ons op te nemen via kantoor@tf.nl. We zullen jouw gegevens met respect behandelen. Bezoek onze website www.tf.nl voor meer informatie over onze privacypraktijken en ons privacybeleid. Door hieronder te klikken, stem je ermee in dat wij jouw gegevens mogen gebruiken voor de door jouw aangegeven doeleinden. We use Mailchimp as our marketing platform. By clicking below to subscribe, you acknowledge that your information will be transferred to Mailchimp for processing. Learn more about Mailchimp's privacy practices.

Venster sluiten